Održana 25. Europska konferencija o socijalnim uslugama

Slika /Vijesti2017/IMG-20170629-WA0000_edited.jpg

Europska socijalna mreža (ESN) u suradnji s Malteškim predsjedništvom Vijeća Europske unije organizirala je 25. Europsku konferenciju o socijalnim uslugama, Valletta, Malta od 25. do 28. lipnja 2017.  godine na kojoj je prikazano kako nove inovativne prakse i tehnologije mogu pomoći u stvaranju boljih lokalnih socijalnih usluga za budućnost.

Na navedenom događanju kao predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sudjelovale su Marija Pletikosa, državna tajnica; Katica Lažeta, voditeljica Službe za socijalnu politiku i Mirjana Radovan, voditeljica Službe za fondove Europske unije.

Istaknuti predavači iz međunarodnih sveučilišta, državnih tijela/institucija i organizacija civilnog društva na Konferenciji su raspravljali o važnosti promjena i uvođenja inovacija u području socijalne zaštite, s ciljem unaprjeđenja i pojednostavljenja usluga,  kako bi iste postale bolje i učinkovitije, odnosno „pametnije“. Naglašena je nužnost uvođenja novih rješenja uz korištenje najnovijih tehnologija kako bi se osiguralo da javne socijalne službe pristupe učinkovitom rješavanju socijalne isključenosti u Europi, borbi protiv siromaštva i pružanju odgovora na potrebe građana u novim i izazovnim okruženjima. Naime, digitalno doba i nove tehnologije zauzimaju sve važniju ulogu u upravljanju zdravlja ljudi i socijalnog blagostanja. Digitalizacija usluga, tako, omogućuje promicanje pristupačnosti i neovisan život osoba s invaliditetom i ugroženih starijih osoba, te mijenja odnos između stručnjaka i korisnika. "Inovacija" je postala riječ koja često znači različite stvari. Europska unija, nacionalne vlade, lokalne vlasti, civilno društvo, građani ... svatko je za inovativnost! Ali što to doista znači u praksi? Kako novi inovativni pristupi, politike i prakse mogu pomoći javnim službama u efikasnijoj borbi protiv socijalne isključenosti? U svijetu koji se brzo mijenja, gdje se suočavamo s gospodarskim i društvenim izazovima, postoji sve veća potreba da vlade i drugi pružatelji stvaraju sve više i bolje. To je poticanje potrebe stvaranja novih inovativnih pristupa, što zauzvrat zahtijeva pomak u kulturi nekih postojećih praksi. Nove inicijative koje uključuju korištenje novih tehnologija, koprodukcija građana i novi izvori financiranja postupno postaju sve uobičajenije. Prezentirane su tri moćna i kontrastna primjera društvene inovacije iz nordijske regije i Francuske: Tehnologija za dobrobit u nordijskim zemljama: praktični alat, Omogućavanje društvene inovacije: priče o uspjehu iz Pariza i Obveznice društvenog utjecaja: inovacija kroz ulaganja u učinak.

Sve aktivnija uloga korisnika usluga, građana i drugih sektora na čelu sa inicijativama socijalnih poduzeća i poduzeća stvara novi prostor "društvene inovacije". Ovo zauzvrat mijenja odnos između vlada, njihovih građana i drugih sektora, stvarajući mogućnosti za nove oblike partnerstva.

Cjelokupan program pružio je mogućnost za raspravu kroz plenarne sjednice sa ministrima, akademicima, vodećim stručnjacima iz različitih sektora na navedene teme, a kroz opsežan program radionica za razmjenu znanja i tematsko umrežavanje prošli smo kroz teme: Izgradnja integriranih, personaliziranih usluga: model podrške temeljen na dokazima za osobe s demencijom; Rješavanje beskućništva mladih u Danskoj: kolektivni učinak; Briga za ranjivu djecu: Poticanje međunarodne zajednice prakse; Rad i zapošljavanje u digitalnom dobu - uključivanje onih najudaljenijih s tržišta rada; Suzbijanje javnih usluga radi poboljšanja procesa integracije minimalnih korisnika prihoda; Sigurnost djece i mladih u digitalnom dobu; Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti uz održavanje obitelji - Malteško iskustvo; Korištenje digitalnog učenja za razvoj fleksibilne radne snage i druge teme. 

Pisane vijesti