Neformalni sastanak EPSCO Vijeća u organizaciji estonskog predsjedništva Vijećem EU, Tallinn, 19.-20. srpnja 2017.

  • Slika /Vijesti2017/Talin1.jpg
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica gđa Margereta Mađerić danas sudjeluje na neformalnom sastanku ministara za zapošljavanje i socijalnu politiku (EPSCO Formacija Vijeća EU) koju organizira estonsko predsjedništvo Vijećem EU. Tema sastanka je uspostava ravnoteže između privatnog i poslovnog života te politike kojima se povećava ravnopravnost oba spola u podjeli brige za obitelj.

Sastankom predsjedavaju estonska ministrica za socijalnu zaštitu gđa Kaia Iva i ministar za zdravlje i rad g. Jevgeni Ossinovski. Europsku komisiju predstavlja povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage gđa Marianne Thyssen.

Prema dostupnim podacima, žene 5 puta više od muškaraca preuzimaju brigu o djeci i potrebitim članovima obitelji. Izostanak sa tržišta rada povećava razliku između žena i muškaraca u stopi zaposlenosti, razini plaća i konačno u razini mirovina. Stoga su potrebne politike kojima se potiče participacija žena na tržištu rada s jedne strane i poticanje muškaraca da se više uključe u brigu o djeci i članovima obitelji. Nadalje će se raspravljati o načinima kojima se može fleksibilizirati tržište rada kako bi se omogućilo zaposlenima da istovremeno lakše ispunjavaju svoje radne obveze i obveze prema obitelji. Rasprava je uvod u raspravu o prijedlogu Direktive o ravnoteži između privatnog i poslovnog  života roditelja i osoba koje njeguju članove obitelji koja je započela na EU razini.

Pisane vijesti