Radni sastanak ministrice i pučke pravobraniteljice na temu zaštite prava i unaprjeđenja skrbi o starijim osobama

Slika /Vijesti2017/image-0-02-04-cbc1af39ca151337d5c6d1845900c98e30bb9d7b562868a0506982d053....jpg

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u ponedjeljak, 24. srpnja 2017. godine održan je radni sastanak ministrice, gđe Nade Murganić i pučke pravobraniteljice, gđe Lore Vidović, na temu zaštite prava i unaprjeđenja skrbi o starijim osobama. 

Otvorene su teme iz područja zaštite prava osoba starije životne dobi, stanja u decentraliziranim domovima za starije osobe, liste čekanja te registra ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Također, dotaknuto je i pitanje unaprjeđenja rada inspekcijskih službi Ministarstva te problematika vezana uz nedostatak pojedinih profila radnika zaposlenih kod pružatelja usluga za starije osobe.
Ministrica Murganić napomenula je da je Ministarstvo izradilo prijedlog strateškog dokumenta u kojem su sadržane normativne aktivnosti, aktivnosti informiranja starijih osoba o njihovim pravima te aktivnosti koje će se poduzimati s ciljem širenja izvaninstitucijskih usluga za starije osobe.
Pučka pravobraniteljica Vidović iznijela je svoja iskustva s 8. zasjedanja UN-ove Radne grupe o pravima starijih osoba (Open-ended Working Group on Ageing), održanom od 5. do 7. srpnja 2017. u New Yorku, na kojem su se posebno razmatrala pojedina područja zaštite ljudskih prava starijih osoba i potreba donošenja konvencije o pravima starijih osoba.
Pučka pravobraniteljica, gđa Lora Vidović, ujedno je pozvala ministricu na predstavljanje ENNHRI projekta „Ljudska prava osoba starije životne dobi i dugotrajna institucionalna skrb“. Ovaj projekt koordiniran je od strane ENNHRI-ja (Europske mreže nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava), a predstavljanje projekta predviđeno je za prvu polovicu studenog 2017.
Na sastanku je zaključeno kako zajednička suradnja, kvalitetna komunikacija svih dionika koji su u službi zaštite prava ove ranjive skupine pridonosi kvalitetnijoj skrbi i kako će se u tom pravcu, na obostrano zadovoljstvo, suradnja nastaviti i razvijati.

Pisane vijesti