Ministrica Murganić na 10. Smotri izviđača Hrvatske

  • Slika /Vijesti2017/Izvidjaci01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

KAMANJE, 25. srpnja 2017. (Hina) - "Deset izviđačkih čuda" naziv je 10. Smotre Saveza izviđača Hrvatske koja je otvorena u utorak u Kamanju u Karlovačkoj županiji postrojavanjem oko 1.200 izviđača, a uz hrvatske družine u smotri sudjeluju i izviđači iz Crne Gore, Slovenije, Srbije, Makedonije, Belgije, Francuske i Izraela.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, koja je i izaslanica premijera Andreja Plenkovića, pohvalila je rad izviđača i njihov doprinos u odgoju mladih kako bi mogli uspješno savladavati svakodnevne teškoće, rješavati nepredvidljive situacije i pronalaziti zadovoljstvo u svakodnevnom životu, što je, rekla je, posebno važno danas kad društvo brinu demografska kretanja i iseljavanje mladih.
 
"Nadam se da je trend iseljavanja prolazna faza. Svi uviđamo koliko je važan rad s mladima u društvu, da bi mogli osjetiti povezanost sa sredinom u kojoj žive i želju da ostanu u domovini", rekla je Murganić. Dodala je kako političari shvaćaju da je na njima da stvore ekonomske i stambene preduvjete za ostanak mladih u domovini, ali da je, uz to, izuzetno važan rad s mladima, a način na koji to rade izviđači - među ponajboljima je.
 
U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, pokrovitelja Smotre, izaslanik Tomislav Lipovščak poželio je mladim izviđačima da stjecanje novih vještina i znanja na 10. Smotri Saveza izviđača Hrvatske rezultira sa što više prijateljstava i ljubavi koja će potrajati kroz cijeli život te izrazio nadu da će im ta iskustva puno pomoći u daljnjem životu i radu.
 
Na programu je orijentacija i preživljavanje u prirodi, prva pomoć, razne igre i drugo, rekao je predsjednik Saveza izviđača Hrvatske Željko Roglić, ali i dodao kako stjecanje tih vještina nije cilj, već je to 'škola života'. "Cilj skautske organizacije je stjecanje dobre socijalizacije i međusobnog uvažavanja", naglasio je.
 
Djeca i mladi najprije u maloj grupi uče dati sve od sebe te preuzeti odgovornost i za sebe i grupu. Tu nema pobjednika, sama aktivnost je uspjeh. Zna li se da u svijetu postoji više od 50 milijuna skauta, na važnosti dobiva i međunarodna suradnja, mladi uče o vrijednostima drugih kultura, uče se toleranciji i prijateljstvu, rekao je Roglić.
 
Uspjeh u natjecanju i dobra prijateljstva izviđačima je poželio predstavnik Svjetske organizacije skautskog pokreta Jordan Bajraktarov, a načelnik općine Kamanje, saborski zastupnik Damir Mateljan rekao je kako će boravkom 1.200 izviđača, djece i mladih Kamanje oživjeti u narednih 10 dana, te privremeno opet imati 2.500 stanovnika, kao i prije 120 godina.  "Danas u Kamanju vidimo kako bi trebao biti živ ruralni prostor naše zemlje, kako bi trebale izgledati ulice", poručio je Mateljan.
 
Izviđači će domaćinima zahvaliti čišćenjem okoliša i sadnjom 10 stabala lipe u centru Kamanja, ali i uključivanjem tamošnje djece i mladih u izviđačke aktivnosti.
 
Na Smotri slijede sportska nadmetanja te astronomska i radionica prehrane u prirodi. Tu su i natjecanja u signalizaciji, paljenju vatre, vezanju čvorova, orijentacije u prirodi, orijentacijskom trčanju i vezanju čvorova. U svakom od 11 logorskih krugova sa šatorima bit će i brojna zasebna natjecanja.

Pisane vijesti