Bilateralni sastanak s predstavnicima Državnog ureda za migracije Republike Azerbajdžan

Slika /Vijesti2017/20170921_110114 (002).jpg

U okviru studijske posjete Hrvatskoj, predstavnici Državnog ureda za migracije Republike Azerbajdžan uz operativnu potporu Ureda Međunarodne organizacije za migracije u Azerbajdžanu i Ureda Međunarodne organizacije za migracije u Hrvatskoj posjetili su, među ostalim, i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Bilateralni sastanak predstavnika Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s predstavnicima Državnog ureda za migracije Republike Azerbajdžan, predvođenim ravnateljem Državnog ureda za migracije g. Firudinom Nabiyevim, održan je u četvrtak, 21. rujna 2017. godine. Osnovna tema sastanka bila je razmjena iskustava u području integracije migranata i postupanja prema izbjeglicama. Izaslanstvo iz Azerbajdžana predstavnici ministarstva su upoznali sa zakonskom regulativom, procedurama i pravima iz nadležnosti ministarstva koje se odnose na osobe pod međunarodnom zaštitom te djecu bez pratnje. Uz prava osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, a koja proizlaze iz Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, te Zakona o socijalnoj skrbi, posebno je istaknuta problematika uključivanja u društvo.
U tom kontekstu ministarstvo, odnosno centri za socijalnu skrb, provode niz aktivnosti s ciljem ostvarivanja prava na integraciju pri čemu se koristi multidisciplinarni pristup. Izaslanstvo Republike Azerbajdžan predstavnici ministarstva detaljno su upoznali i s propisima i postupanjima prilikom zatjecanja djeteta bez pratnje na području Republike Hrvatske.
Na kraju, s obzirom na činjenicu da su i Republika Azerbajdžan i Republika Hrvatska tranzitne države, u kontekstu međunarodnih migracijskih tokova, istaknuta je potreba jačanja koordiniranog djelovanja na nacionalnom nivou, ali i potreba za ostvarivanjem bilateralnih odnosa i suradnje, kako na međudržavnoj razini, tako i na razini međunarodnih organizacija, a sve u cilju podizanja razine spremnosti država i društva na buduća migracijska kretanja.

Pisane vijesti