Obilježavanje nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na općinskom građanskom sudu u Zagrebu

  • Slika /Vijesti2017/_01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić sudjelovala je danas, uz ministra pravosuđa, gdina Dražena Bošnjakovića te državnu tajnicu, gđu Margaretu Mađerić, na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na Općinskom sudu u Zagrebu

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad žena proglasila je Vlada RH, a obilježava se u spomen tragičnog ubojstva na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu u tijeku brakorazvodne parnice. 22. rujna 1999. život su tragično izgubile tri žene – sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i stranka Gordana Oraškić, na koje je pucao bivši suprug stranke. Sudska službenica Stanka Cvetković teško je ranjena.
 
Ministrica je, u znak sjećanja na žrtve tragičnog ubojstva, položila vijenac i zapalila svijeću ispred sudnice pokojne sutkinje Hvalec te izrazila iskrenu sućut obiteljima i kolegama preminulih.
 
"Ovakve obljetnice dokazuju i pokazuju koliko je nasilje duboko ukorijenjeno u povijesti našeg društva i koliko mi kao društvo zaista imamo problema sa iskorijenjivanjem nasilničkog ponašanja", kazala je ministrica Murganić. Pozvala je sve resorne institucije na suradnju u prevenciji nasilja nad ženama.
"Teško je reći da ćemo postići nula brojku u nasilju, ali da moramo težiti smanjivanju ovakvih drastičnih rezultata nasilničkog ponašanja, ali i onog tihog, podmuklog, svakodnevnog, moramo. Zato trebamo raditi više na prevenciji, zato trebamo više educirati naše mlade, učiti ih toleranciji i poštivanju različitosti. Zato trebamo umrežiti se u resorima, imati jaču i čvršću koordinaciju i suradnju, pratiti gdje možemo popuniti i popraviti zakonodavni okvir, osnaživati naše žene žrtve i poticati ih da se osamostale."
 
S riječima suosjećanja prisutnima se obratio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković: "Osamnaest godina poslije, rane još nisu zacijelile, bol je i dalje intenzivna."
Upozorio je kako ovaj tragični događaj svima treba biti poticaj za stvaranje boljeg društva u budućnosti.
"Moramo graditi društvo tolerancije, ljubavi, snošljivosti, sa što je moguće manje nasilja."

Pisane vijesti