Okrugli stol na temu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

  • Slika /Vijesti2017/IMG_6612.JPG
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je u Europskom domu Okrugli stol na temu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Simbolično, Okrugli stol održao se na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava u znak sjećanja na žrtve tragičnog ubojstva na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu 1999. godine, u kojem su život izgubile tri žene – sutkinja, odvjetnica te stranka u sporu, a jedna je teško ranjena.

Ministrica Murganić obratila se nazočnima, istaknuvši prije svega kako je nasilje svakako prisutno u našem društvu. Tom prigodom pozvala je resorne institucije na suradnju u sprječavanju nasilničkog ponašanja nad ženama i u obitelji kako bi zajedno učinili nasilničko ponašanje „izuzetno rijetkim u našoj domovini“.

„„Nasilje ima duboke korijene i ovo su dani i prilike kada to možemo osvijestiti. Možemo razmišljati o tome zbog čega se to događa, možemo i trebamo razmišljati o tome kako to sve skupa spriječiti i kako se nositi i sa žrtvom i sa nasilnikom“, objasnila je ministrica, dodavši kako je situacija s nasiljem još uvijek vrlo složena i kompleksna, a trebala bi je urediti Nacionalna strategija o zaštiti od nasilja u obitelji, kojom se uvode nove mjere te izmjenjuju postojeći zakoni i propisi. Planirane mjere uključuju bolju suradnju s autonomnim kućama i „hrabrim telefonima“, psihosocijalne tretmane za žrtve nasilja te brojne preventivne akcije.

Policijska službenica za prevenciju MUP-a, gđa Marija Goatti govorila je o problematici nasilja nad ženama te njegovoj prevenciji sa stajališta rada policije. Objasnila je kako u slučajevima obiteljskog i nasilja nad ženama uključuje i represivan i preventivan rad koji zahtjeva kontinuiranu edukaciju te kako sve aktivnosti idu u prilog cilju da se počinitelji sankcioniraju na primjeren način.
Također je naglasila važnost međuresornog djelovanja u borbi protiv nasilja, navodeći kako se ona može provesti „i sa zajedničkom suradnjom, preventivnim aktivnostima i sa, dakle, razmjenom iskustava i podataka“.

Riječ civilnog sektora prenijela je predsjednica Ženske grupe Karlovac "Korak", gđa Mirjana Duduković. Ispričala je o iskustvima i izazovima pri radu sa ženama koje su žrtve obiteljskog nasilja, a kao primjere problema s kojima se susreću navela je dvostruka uhićenja, vrlo male novčane i zatvorske kazne za zlostavljače te uzimanje izjava od žrtava u nekoliko navrata. Složila se s ministricom Murganić te policijskom službenicom Goatti da je zajednička suradnja nužna u usklađivanju prava žrtava i nasilnika.

Okrugli stol, na kojem se raspravljalo o odgovornosti društva u zaštiti ljudskih prava žena te izazovima i obvezama u zaštiti žena žrtava nasilja te postizanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca, moderirala je Branka Žigante Živković, sutkinja Visokoga prekršajnog suda RH i stručnjakinja iz područja zaštite od nasilja u obitelj, a sudjelovale su i državne tajnice, gđa Marija Pletikosa i gđa Margareta Mađerić te pomoćnica ministrice, gđa Maja Vučinić Knežević.

Pisane vijesti