15. listopada - Međunarodni dan bijelog štapa

Slika slike/shutterstock_63262918.jpg

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan bijelog štapa s ciljem razvijanja svijesti u zajednici i senzibiliziranja javnosti na probleme slijepih osoba kojih u Hrvatskoj ima oko 6 tisuća.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada od 1964. godine, kada ga je proglasio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Lyndon B. Johnson. Postupno su i ostale zemlje prihvatile obilježavanje toga dana, a Hrvatska se obilježavanju pridružila 1996. godine.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je gospođa Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. No bijeli štap, osim što je sredstvo mobilnosti i prometne zaštite u sve gušćem prometu, ujedno je i sredstvo za postizanje samostalnosti.

U Republici Hrvatskoj se vodi sustavna politika usmjerena zaštiti prava slijepih osoba u različitim aspektima života i svakodnevnog funkcioniranja kroz osiguravanje i unapređenje prava i usluga, osiguranja okruženja pristupačnih građevina i javnih površina, te osiguranje potpune komunikacije, kao i stvaranju uvjeta koji omogućavaju pravo na izbor i kvalitetu vlastita života, s ciljem postajanja ravnopravnim članovima zajednice. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kontinuirano radi na unapređenju zakonskih i strateških dokumenata vezanih za prava slijepih osoba, te kontinuirano financira ustanove i projekte udruga civilnog društva kojima su aktivnosti usmjerene podizanju kvalitete svakodnevnog života.

Međunarodnim danom bijelog štapa daje se priznanje slijepima na sve snažnijem duhu samostalnosti i neovisnosti.

Pisane vijesti