Održana 2. sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom

Slika /Vijesti2017/banski-dvori.jpg

Dana 12. listopada 2017. godine u 13,00 sati u Svečanoj dvorani Vlade Republike Hrvatske održana je  2. sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom.

Na dnevnom redu sjednice bile su sljedeće točke:

1. Usvajanje zapisnika s 1. sjednice Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom
2. Imenovanje nove Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku – informiranje članica i članova Povjerenstva
3. Pilot projekt uvođenja 1. dijagnostičkog centra za  djecu s poremećajem iz autističnog spektra u Kliničkom bolničkom centru Osijek – informiranje članica i članova Povjerenstva
4. Osiguravanje usluge rane intervencije za djecu s poremećajem iz autističnog spektra i drugu djecu s teškoćama u razvoju - informiranje članica i članova Povjerenstva
5. Izmjene i dopune propisa na prijedlog Pravobraniteljice za osobe  s invaliditetom gospođe Anke Slonjšak i saborske zastupnice gospođe Ljubice Lukačić- informiranje članica i članova Povjerenstva
6. Razno

Sjednicu je vodila predsjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske gospođa Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sjednici su uz predsjednicu Povjerenstva prisustvovali zamjenik predsjednice gospodin Zorislav Bobuš, dr. med. te 16 predstavnika tijela državne uprave, 1 predstavnica znanstvene institucije i 15 predstavnika saveza udruga osoba s invaliditetom.

Nakon usvajanja Zapisnika s 1. sjednice Povjerenstva, predsjednica Povjerenstva  je detaljno informirala članove o imenovanju nove Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku, pilot projektu uvođenja 1. dijagnostičkog centra za  djecu s poremećajem iz autističnog spektra u Kliničkom bolničkom centru Osijek, osiguravanju usluge rane intervencije za djecu s poremećajem iz autističnog spektra i drugu djecu s teškoćama u razvoju,  izmjenama i dopunama propisa na prijedlog Pravobraniteljice za osobe  s invaliditetom gospođe Anke Slonjšak i saborske zastupnice gospođe Ljubice Lukačić i potrebi dostavljanja konkretnih prijedloga izmjene od strane zajednice saveza udruga osoba s invaliditetom. Članovi Povjerenstva  su po pojedinim točkama iznijeli svoje prijedloge u svrhu učinkovite provedbe istih i iskazali zadovoljstvo smjerom kojim ide Vlada Republike Hrvatske u području unapređenja skrbi o osobama s invaliditetom posebice na području dijagnostike za djecu s poremećajem iz autističnog spektra, ali i načinu na koji je planiran razvoj dijagnostike i usluga potrebnih djeci s teškoćama u razvoju.

Također, članovi Povjerenstva, predstavnici saveza i udruga osoba  s invaliditetom iznijeli su svoje prijedloge izmjena i dopuna zakona i donošenja novih zakona u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba  s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Pod točkom razno predsjednica Povjerenstva izvijestila je članove o prijedlogu Hrvatske zajednice za sindrom Down i novostima na području vještačenja osoba sa sindromom Down s naglaskom na socijalni model i individualni pristup u vještačenju  koje uključuje interdisciplinarni i sveobuhvatni pristup osobi koja se vještači. Tema o kojoj se raspravljalo bio je i Pravilnik o znaku pristupačnosti i njegova provedba te je predstavnica Ministarstva zdravstva informirala članove o održanom međuresornom sastanku u svrhu pronalaženja rješenja za kvalitetniju provedbu ovog Pravilnika.

Na kraju sjednice dogovoreno je da se sljedeća sjednica održi kao tematska sjednica na temu  potrebnih izmjena i dopuna zakona i donošenja novih zakona početkom prosinca 2017. godine.

Pisane vijesti