9. studeni - Svjetski dan posvojenja

Slika /slike/shutterstock_193994486.jpg

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku posebnu pozornost posvećuje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi im se osigurao dom pun ljubavi, sigurnosti i prihvaćanja.  

Institutu posvojenja pridaje se osobit značaj kao posebnom obliku obiteljsko-pravnog zbrinjavanja i zaštite djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi nova obitelj, koja je temelj svakog društva, djeci osigurala bezbrižno djetinjstvo i odrastanje.

Republika Hrvatska je potpisnica Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, koju je potvrdila Zakonom o potvrđivanju Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem donesenim 2014. godine.

U zadnjih nekoliko godina, veliku ulogu u brizi o djeci bez roditeljske skrbi imaju i organizacije civilnog društva koje se bave područjem posvojenja uz kontinuiranu podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao i jedinica lokalnih samouprava na području na kojem djeluju.

Značajan trud  Ministarstvo ulaže u poboljšanje i olakšavanje postupka posvojenja, a sve s ciljem da svako dijete koje treba obitelj, obitelj i ima. Potičemo pripremu i posvojitelja i djeteta na nove okolnosti kako bi što lakše prebrodili teškoće i promjene i povezali se u cjelovitu obitelj.

I nadalje ćemo razvijati zakonski okvir i pružati stručnu podršku centrima za socijalnu skrb kako bi se otkloniti izazovi koji postoje u praksi te pronašli prikladni posvojitelji za svako dijete spremno za posvojenje.

Svim posvojiteljskim obiteljima čestitamo Svjetski dan posvojenja!
 
 

Pisane vijesti