Članovi Udruge sveti Jeronim iz Kaštela velikim priznanjem završavaju 2018.godinu

Slika /Vijesti2018/Dalmacija_Plus_nagrada.jpeg

Članovi Udruge sveti Jeronim iz Kaštela velikim priznanjem završavaju 2018.godinu.

Njihov dugogodišnji rad s ciljem pomaganja potrebitima okrunjen je najvišim državnim priznanjem koje im je dodijeljeno u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Zagrebu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Najprije je održana sjednica Odbora za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad, a potom je upriličena sama dodjela Državne nagrade za humanitarni rad u 2018. godini koja je otišla upravo u ruke kaštelanske Udruge sveti Jeronim koja je u posljednjih nekoliko godina organizirala niz humanitarnih akcija za pomoć potrebitima, bolesnima i siromašnima.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je na prijedlog Odbora za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad, ove godine raspisalo Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad, a udrugu Sv. Jeronim predložio je Grad Kaštela.

Na dodjeli nagrada posebno je bio ponosan aktualni gradonačelnik Denis Ivanović koji je prije točno 15 godina zajedno s nekolicinom entuzijasta osnovao ovu udrugu. Prilikom dodjele nagrade kazao kako je ponosan što je udruga, kojoj je upravo on jedan od osnivača, prepoznata na najvišem državnom nivou, te kako je ovo priznanje snažan poticaj za dalje.

– Sretan sam i ponosan što se s državne razine o Kaštelima govori kao o humanom gradu u kojemu se pomaže sugrađanima u nevolji i to upravo u trenutku kada im nema tko pomoći. Naša je ljudska zadaća svima pružiti ruku, a ova nagrada veliko je priznanje udruzi za rad s beskućnicima, starijim osobama i potrebitim sugrađanima – kazao je Ivanović.

Odbor za dodjelu Državne nagrade za humanitarni rad je, među pristiglim prijavama za Nagradu, izdvojio one koji su se na ovom području ipak najviše istaknuli, te svojom humanitarnom aktivnošću i postignućima dali značajan doprinos razvoju i unaprjeđenju humanitarnog rada u Republici Hrvatskoj.

-Svakako morate biti ponosni na ovu nagradu, najviše državno priznanje za humanitarni rad. Vaš rad je dokaz kako potrebiti nisu izolirani, a ovo priznanje neka vam bude poticaj da i dalje pomažete onima kojima je pomoć potrebna, te ujedno i čin ohrabrenja za nastavak humanitarnog djelovanja-kazala je Državna tajnica Ministarstva za demografiju Marija Pletikosa koja je predsjedniku udruge Srećku Radanu uručila plaketu.

-Već ovih dana nastavljamo sa akcijama prikupljanja pomoći za naše sugrađane kako bi im barem malo uljepšali blagdane. Udruga će se sasvim sigurno i dalje baviti organizacijom raznih humanitarnih akcija koje nebi bilo moguće ostvariti bez našeg partnera, a to je Slobodna Dalmacija. Ova nagrada dobivena je zahvaljujući brojnim člancima objavljenim u „Slobodnoj“ pa mogu kazati kako je ovo naša zajednička plaketa – kazao je ovom prigodom Srećko Radan.

Osim izgradnje kuća za obitelj Tuzlak iz Kaštel Starog i Milki Pavić iz Kaštel Sućurca, udruga je organizirala nekoliko akcija za prikupljanje financijskih sredstava za teško oboljele sugrađane Kaštela, u kojima je prikupljeno više od 2 milijuna kuna, a već šestu godinu zaredom članovi udruge organiziraju akciju „I njima je Uskrs“ namjenjenu beskućnicima i socijalno ugroženim obiteljima.

Prije pet godina udruga je otvorila Prihvatilište za beskućnike, a rad udruge prepoznat je i po programima za stare i nemoćne, rad sa djecom, te kroz program Dnevni boravak.

(Tekst i foto: Dalmacijaplus.hr)