Dobre vijesti, broj korisnika dječjeg doplatka raste, dohodovni cenzus povisuje sa sa sadašnjih 1663 na 2328 kuna

Slika /Vijesti2018/ebrod.net_dd.jpg

Izmjene zakon o dječjem doplatku.

Proširivanjem dohodovnog cenzusa za obitelji koje primaju dječji doplatak s 50 na 70 posto proračunske osnovice, što se predlaže izmjenama i dopunama Zakona o dječjem doplatku koje je Vlada u srijedu sa sjednice poslala u saborsku proceduru, od 1. srpnja bi se za oko 50 posto proširio krug potencijalnih korisnika doplatka za djecu, javlja Glas Slavonije.

To normativno rješenje predlaže se radi stvaranja povoljnijeg okruženja financijskih uvjeta obiteljima s djecom, istaknula je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Izmjene će imati, naglašava, i znatan socijalni učinak s ciljem prevencije siromaštva djece i socijalnog isključivanja djece i važna su mjera iz područja obiteljske i pronatalitetne politike, odnosno demografskog razvoja Hrvatske.

Izmjenama se dohodovni cenzus (ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno) kao uvjet za ostvarivanje prava na doplatak za djecu povisuje sa sadašnjih 1663 na 2328 kuna. Doplatak bi tako i dalje, u iznosu od 300 kuna, primale obitelji kojima prihod ne prelazi 543 kune po članu, 250 kuna dobivale bi obitelji u kojima je prihod po članu kućanstva od 543 do 1120 kuna, a proširuje se obuhvat onih obitelji koje bi primale 200 kuna - na one u kojima ukupni dohodak po članu iznosi od 1120 do 2328 kuna (sada 1663 kune).Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

(Tekst i fotografija: ebrod.net)