Dvosmjenski rad uvelo 60 vrtića – splitski vrtići rekorderi po povlačenju EU novca, od gradova najuspješniji Zadar, Dubrovnik i Bjelovar

Slika /Vijesti2019/shutterstock_283034996_gradonacelnik.hr.jpg
Jedan od trenutno najatraktivnijih EU projekata koji se provode u Hrvatskoj svakako je projekt unaprjeđenja rada vrtića kojim se uz dodatne programe uvodi i druga smjena te produljuje radno vrijeme vrtića do 21 sat. Ovim projektom konačno se velike brige rješavaju roditelji koji rade u smjenama i koji su dosada na razne druge načine morali organizirati brigu o djeci dok su oni popodne na poslu.

Za provođenje projekta, koji je krenuo prije godinu dana Ministarstvo za demografiju osiguralo je iz EU fondova prvo 300 milijuna kuna, a taj je iznos zbog velikog interesa povećan na 318 milijuna kuna. Do kraja ožujka je, kako nam kažu, potpisano 60 ugovora s vrtićima, odnosno gradovima i općinama koji su im osnivači, a tijekom travnja se očekuje potpisivanje još osam. 

Polovicu ugovora potpisali su sami vrtići kao nositelji projekta, a ostatak su gradovi i općine. Najveću cifru od svih prijavljenih za ovaj projekt – 14,7 milijuna kuna, ostvario je Dječji vrtić Čarobni Pianino iz Splita. Iz Splita su i druga dva vrtića s najvećim ostvarenim iznosom za unaprjeđenje usluga i kvalitete brige o djeci -  DV Cvit mediterana sa 13,9 milijuna kuna koje je povukao u partnerstvu sa Gradom, i DV Radost sa 13,7 milijuna kuna.

Od gradova, projekte je do kraja ožujka realiziralo njih tek 17 – Zadar, Dubrovnik, Bjelovar, Solin, Mursko Središće, Prelog, Karlovac, Metković, Vrgorac, Ploče, Đurđevac, Kastav, Čakovec, Požega, Crikvenica, Pakrac i Klanjec, a prije nekoliko dana ugovor je potpisao i Grad Supetar. Najviše sredstava za svoje vrtiće povukli su, pak, Zadar i Dubrovnik, preko 14 milijuna kuna, te Split, Bjelovar, Solin i Mursko Središće, preko 13 milijuna kuna. U deset najuspješnijih su još Prelog, Karlovac, Metković i Vrgorac.Grad Dubrovnik svoj je projekt 'Grad ZA djecu' izradio temeljem ankete u kojoj su zajedno s roditeljima definirali potrebe za promjenom radnog vremena vrtića. Uz to što su produžili radno vrijeme, vrtići sada rade i subotom, a vrtić na Lopudu će ove sezone po prvi put raditi i tijekom ljeta. Dobivenim novcem nabavit će opremu za uređenje igrališta, senzorne sobe i video nadzor, provode  edukacije stručnih službi, te će implementirati dva posebna programa – program Montessori i sportski program. Također, sredstva će se utrošiti dijelom za zapošljavanje novih odgojitelja potrebnih za održavanje programa poslijepodnevnog rada vrtića te djelatnika u tehničkom osoblju i drugog stručnog kadra poput asistenata, logopeda, psihologa i edukacijskog rehabilitatora.'Velik dio naših sugrađana radi u smjenama, dakle i ujutro i popodne, posebno tijekom turističke sezone. Stoga će „Grad ZA djecu“ svakako doprinijeti ravnoteži poslovnog i obiteljskog života zaposlenih roditelja. Nije zanemariva niti činjenica kako će rad u dvije smjene rezultirati smanjenjem broja djece u jutarnjoj smjeni, čime će se rasteretiti postojeće vrtićke grupe. Djeca su nam prioritet i zato je ova gradska uprava orijentirana prema osiguravanju pedagoških standarda i najboljih materijalnih i programskih uvjeta boravka i rada u vrtićima', kaže gradonačelnik Mato Franković.

Projektom 'Vrtići po želji roditelja' Grad Bjelovar povukao je 13,8 milijuna kuna kojima će osigurati besplatan smještaj u produženom boravku i poslijepodnevnoj smjeni za 140 djece. Zaposlit će se i 56 osobe, odgajatelja, učitelja razredne nastave kuhara, čistačice, te rehabilitatori i kineziolozi, a u sklopu produljenog boravka i poslijepodnevnog rada vrtića provodit će se i dodatni programi – STEM, ritmika, sportski i glazbeni program, strani jezici, dramsko-scenske igraonice, itd… Također, provodit će se i edukacije zaposlenika vrtića – od primjene terapeutske igre, inkluzije djece s teškoćama u razvoju, Brain Gym-a, znakovnog jezika za bebe. Dobiveni novac u Bjelovaru će se uložiti i u opremanje vrtićkih prostorija, kao i vanjskih igrališta i dvorana.'Nama je u Bjelovaru izuzetno stalo da se u svim vrtićima u gradu Bjelovaru uvede popodnevna smjena, a ovim projektom to ćemo i uspjeti. Cilj nam je omogućiti i olakšati roditeljima koji rade i nemaju popodne kome ostaviti djecu, ali isto tako s druge strane obzirom da je popodnevna smjena u potpunosti besplatna, da što više roditelja pošalje svoju djecu u vrtiće jer u Hrvatskoj je iznimno mala participacija djece u vrtićima, ispod 50% dok u drugim europskim zemljama taj postotak bude i veći od 90%. Dokazano je da je za daljnji razvoj djeteta iznimno bitno da ide u vrtić. Vjerujemo da ćemo osim demografskih učinaka postići i pozitivan učinak na tržište rada jer osim što je Bjelovar grad prijatelj djece, želimo biti i grad prijatelj poduzetništva', kaže nam gradonačelnik Dario Hrebak.

Grad Karlovac osigurao je 8.9 milijuna kuna za produljenje radnog vremena u dva vrtića koji su ujedno i partneri na ovom Projektu koji obuhvaća oko 300 djece, a zaposleno je 27 stručnog i pomoćnog osoblja. S produženim radom počeli su još u prosincu 2018, a uveli su i dodatne posebne programe poput plivanja, koturaljkanja, bicikliranja, tenisa, senzomotoričku stimulaciju, ranu intervenciju, terapijsko jahanje, te interaktivni program “Medijska pismenost“.'Na tragu demografskih mjera i ulaganja u vrtiće, ovaj program je poseban i dodana vrijednost koja omogućava roditeljima da puno lakše i mirnije organiziraju svoje radno vrijeme', komentira gradonačelnik Damir Mandić.

Grad Metković za ovaj je projekt povukao 6,1 milijun kuna, što je dosad najveća vrijednost potpuno bespovratnih sredstava za taj grad, a njime je zaposleno oko 20 ljudi, stručnog i pomoćnog osoblja. Radno vrijeme vrtića produljeno je do 20 sati, u vrtić se uvodi niz novih programa, a posebna pažnja i sveobuhvatan rehabilitacijski pristup bit će osigurani djeci s poteškoćama.'Uvođenjem novih programa omogućit će se skladniji poslovni i obiteljski život članovima koji su uključeni u redovne programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na način da se osigura produljeni, smjenski i poslijepodnevni rad vrtića sukladno potrebama roditelja, stvori poticajno okruženje za djecu, osigura kontinuitet i sveobuhvatni pristup u osiguranju njege, skrbi i kvalitete života najmlađih građana Metkovića', kaže gradonačelnik Dalibor Milan.

(Tekst i foto: Gradonacelnik.hr)