Grad Bjelovar dobio 13 milijuna 897 tisuća kuna bespovratnih sredstava za projekt „Vrtići po želji roditelja“

Slika /Vijesti2019/bjelovarski.info_1511.jpg
Ugovor, kojim je dobiveno 13.897.038,68 kuna, kolika je i ukupna vrijednost projekta, u Zadru je danas s ministricom Nadom Murginić potpisao gradonačelnik Dario Hrebak.

Cilj projekta, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, je unaprijediti način rada svih bjelovarskih vrtića uvođenjem produljenog boravka i poslijepodnevnog rada. Te usluge za roditelje će biti u potpunost besplatne tijekom trajanja projekta i samim time prilagođene nezaposlenim roditeljima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja. Predviđen je smještaj za 140 djece i to 80 u produljenom boravku i 60 u poslijepodnevnom radu vrtića, a samim time i zapošljavanje 57 osoba koje čine stručno osoblje vrtića, od čega je 26 odgajatelja ili učitelja razredne nastave. Na ugovor o radu bit će zaposleno i 10 kuhar, 14 čistačica, dok će ugovor o djelu dobiti dva edukacijska rehabilitatora i pet kineziologa. Osigurana će biti i vanjska usluga logopeda.

U sklopu produljenog boravka i poslijepodnevnog rada vrtića provodit će se desetosatni cjelodnevni poslijepodnevni program i poludnevni poslijepodnevni program, igraonice za djecu, programi učenja stranih jezika, program senzorne integracije, sportski i glazbeni programi, dramsko-scenske igraonice, folklor, programi predškole, kraći programi stranih jezika, sportski programi, škola plivanja za djecu uključenu u projekt.

Nije se zaboravilo ni na jačanje stručnih kompetencija novih i postojećih zaposlenika kojima će biti omogućene različite edukacije kao što su primjena terapeutske igre u vrtićkom okruženju, inkluzija djece s teškoćama u razvoju, terapija igrom, Brain Gym, Baby sings – znakovni jezik za bebe, senzorna integracija.

„Vrtići po želji roditelja“ podrazumijevaju i razvoj novih posebnih programa koji će se provoditi u vrtićima poput STEM područja, sporta, ritmike, programa za darovite, igraonice za rano učenje stranih jezika, glazbene igraonice, igraonica s elementima Montessori pedagogije. Također, dobiven novac utrošit će se i za opremanje prostorija u kojima će se provoditi programi za djecu uključenu u projekt, kao i opremanje vanjskih igrališta u sklopu vrtića te dvorana.

Projekt, koji se provodi u partnerstvu s Dječjim vrtićem Bjelovar, Dječjim vrtićem Bubamara, Dječjim vrtićem Ciciban i Dječjim vrtićem Osmijeh, trajat će 30 mjeseci, dok zapošljavanje traje dvije godine.

Uz bjelovarski, potpisano je još sedam ugovora u ukupnoj vrijednosti od oko 52 milijuna kuna za 18 vrtića u Hrvatskoj.

(Tekst i foto: bjelovar.info)