Konferencija o demografiji u Pridvorju: Porast broja stanovnika u Konavlima moguć je jedino useljavanjem

Slika /Vijesti2018/dan-opcine-2018-demografska-konferencija-8.jpg

U sklopu programa proslave Dana Općine Konavle 2018. u Samostanu sv. Vlaha u Pridvorju održala se konavoska razvojna konferencija na temu „Demografske perspektive Konavala“.

Konferencija je započela stručnim okruglim stolom na kojem su, ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sudjelovali pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak, te dr. sc. Domagoj Novosel i dr. sc. Mislav Rubić, a iz Općine Konavle načelnik Božo Lasić, koordinator konferencije Vlaho Mujo, zamjenik načelnika Ivo Radonić, pročelnici Perica Pušić i Mario Curić, članovi stručnog tima konferencije kojeg vodi prof. Toni Prusina te ravnatelji škola i vrtića na području Općine Konavle.

Drugi dio konferencije bio je u 15 sati u Samostan sv. Vlaha u Pridvorju, a u radu su sudjelovali svi zainteresirani Konavljani koji su se mogli upoznati s podacima o kretanju broja stanovnika Konavala te demografskim mjerama Općine Konavle i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na konferenciji je zaključeno kako je demografski razvoj Konavala polariziran, tj. da postoje potpuno suprotni demografski trendovi, dok broj stanovnika u naseljima zapadnog dijela Konavala raste, u preostalom dijelu općine naselja se depopuliraju. Stoga, demografske mjere potrebno je usmjeriti osobito prema rubnim naseljima.

Trenutna dobna struktura stanovništva Konavala, a posebno rubnih naselja ne omogućuje prirodnu obnovu stanovništva, pa je porast broja stanovnika moguć jedino useljavanjem novog stanovništva, zaključeno je u Pridvorju. Radi sprečavanja iseljavanja postojećeg stanovništva potrebno je zadržati ili ojačati određene centralne funkcije u većem broju mjesta rubnog dijela Konavala, također je rečeno na konferenciji.Kretanje broja stanovnika Konavala potrebno je prikupljati kontinuirano jednom godišnje, a populacijska politika Konavala mora biti pronatalitetna i redistributivna kako bi omogućila kvalitetan život na prostoru cijele Općine Konavle, također je jedan od zaključaka.

Zaključci Konferencije predstavljaju smjernice općinskoj vlasti za doradu postojećih i uvođenje novih demografskih mjera. Općina Konavle je naime prošle godine donijela poseban program demografskih mjera koji obuhvaća rodiljne naknade u visini tri tisuće, pet tisuća i sedam tisuća kuna, pravo na besplatne udžbenike za obitelji sa četvero i više djece, novčane potpore prilikom izgradnje kuće ili kupnje stana, te novčane potpore za prijevoz studenata koji studiraju izvan Dubrovnika. 

Na konferenciji je preporučeno i uvođenje mjere koje će odnositi na bolju prometnu povezanost područja Konavala, bolje planiranje društvenih sadržaja u konavoskim selima, te poticanje obiteljskih poduzetničkih aktivnosti.

(Tekst i foto: Dubrovnikpress.hr)