Ministri Murganić i Pavić na sastanku TRIO EPSCO u Dubrovniku

Slika /Vijesti2018/H20180423017795.jpg

Ministri rada i socijalne skrbi Hrvatske, Rumunjske i Finske sudjeluju na sastanku u Dubrovniku kojim počinju pripreme zajedničkog TRIO programa za predsjedanje Vijećem za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) od siječnja do lipnja 2020. godine i razmatrat će prioritete koje svaka država želi implemnetirati TRIO program.

„Jako bitno je predsjedanje pripremiti na vrijeme. U ova dva dana detaljnije ćemo utvrditi prioritete. Hrvatska svakako kao prioritet vidi 13 milijardi kuna vrijedan Europski socijalni fond i njegovo korištenje u svrhu zapošljavanja, programa socijalne inkluzije i dugotrajno nezaposlenih“, istaknuo je hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je kako Europska unija prepoznaje problem demografije kao jedan od najvećih, a znatan dio aktivnosti i mjera povezanih sa sredstvima Europskog socijalnog fonda usmjeren je upravo na rješavanje tog problema.

„Provodimo demografske mjere, ne samo kroz jačanje obiteljskih politika, nego i različitih vrsta usluga. Usklađivanje obiteljskog i poslovnog života značajan je s aspekta odgoja i obrazovanja djece, ali i zbog brige o starijim osobama. Posebno je značajno na područjima gdje živi pretežno starije i samačko stanovništvo, ali i zbog ravnomjernog razvoja RH“, rekla je ministrica Murganić.

Naglasila je kako je dio sredstava iz europskog socijalnog fonda usmjeren na osobe s invaliditetom, jačanje asistencijskih usluga i razne oblike humanitarne pomoći u naravi za najranjivije skupine stanovništva.

Na TRIO EPSCO sastanku u Dubrovniku koji se održava u ponedjeljak i utorak, razgovarat će se o budućnosti Europskog socijalnog fonda, zajedničkom pristupu pitanju dugoročne nezaposlenosti i aktivaciji radne snage, važnosti razvija vještina i znanja potrebnih na tržištu rada, radnoj mobilnosti i unaprjeđivanju radnih uvjeta, usklađivanju privatnog i poslovnog života, demografskim politikama te o održivoj ekonomiji i socijalnom razvoju, a bit će održana i prezentacija korištenja Europskog socijalnog fonda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO), koje se sastaje četiri puta godišnje, okuplja ministre nadležne za zapošljavanje, socijalna pitanja, zdravstvo i zaštitu potrošača iz svih država članica EU. Vijeće radi na povećanju stope zaposlenosti i poboljšanju radnih i životnih uvjeta, osiguravajući visoku razinu zdravlja ljudi i zaštite potrošača u EU.

(Tekst i fotografija: Hina)