Ministrica Murganić u Novom Marofu obišla novi Centar za socijalnu skrb

  • Slika /Vijesti2018/H20181121014823.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Novi Centar za socijalnu skrb u Novom Marofu površine je 600 četvornih metara, vrijednosti izgradnje i opremanja 8,2 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do početka prosinca.

 S gradonačelnikom Sinišom Jenkačem i ravnateljicom Centra Antonijom Maltar ministrica je razgledala novi objekt te izjavila da je Ministarstvo značajna sredstva u ove dvije godine izdvojilo za kupnju, adaptaciju ili proširenje kapaciteta osam centara za socijalnu skrb, a sljedeći objekt za adaptaciju je onaj u Karlovcu.

 "Zbog specifičnih uvjeta rada, zaštite privatnosti u radu s građanima centri trebaju imati adekvatan prostor, također prostor koji je prilagođen osobama s invaliditetom", kazala je i dodala da se u centrima koji imaju dovoljno prostora mogu organizirati i obiteljski centri.

 "Onako kako je u nekim gradovima, pa čak i u Zagrebu gdje krovovi cure, gdje je po nekoliko stručnih radnika u jednom prostoru, gdje stranka ne može imati privatnost u razgovoru sa svojim socijalnim radnikom, to nije dobro. Iz tog aspekta potrebno je imati dobro opremljene i kvalitetne centre za socijalnu skrb“, rekla je Murganić.

 Istaknula je da u centre ne idu samo siromašni, već i građani radi savjetodavnih usluga, radi različitih oblika pomoći po zakonu o socijalnoj skrbi i zakonima iz obiteljsko-pravne zaštite, radi ostvarivanja drugih prava i usluga.

 U novomarofskom Centru za socijalnu skrb 16 je djelatnika koji skrbe o oko pet tisuća korisnika na području s više od 26 tisuća stanovnika. Ravnateljica Antonija Maltar je istaknula da su uvjeti u starom objektu bili neprimjereni.

 "Rade dva ili tri stručnih radnika u jednom uredu. Rade se vrlo osjetljivi poslovi obiteljsko-pravne zaštite u uredu koji je prolazan. Kolegice koje rade administrativne i računovodstvene poslove svoj radni vijek od 35 godina provele su u podrumskim prostorijama“, kazala je ravnateljica.

 Gradonačelnik Jenkač rekao je da od 2007. postoji zahtjev za novi, primjereni objekt Centra za socijalnu skrb koji pokriva područje gradova Novog Marofa i Varaždinskih Toplica te još četiri općine.

(Tekst i foto: Hina.hr)