Ministrica Murganić u Vinici: Važna je briga lokalne zajednice da djeca imaju gdje boraviti

  • Slika /Vijesti2018/vinica-murganic-3-750x480.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u srijedu je posjetila Općinu Vinica. S načelnikom Općine Marijanom Kostanjevcom i potpredsjednicom Županijske organizacije HDZ-a Nadicom Dreven Budinski obišla je radove na dogradnji dječjeg vrtića.

Ministarstvo projekt podržava s milijun i 22 tisuće kuna.

– Kako sam čula u razgovoru s načelnikom, za ovu namjenu apliciralo se također na mjeru 7.4.1. koju je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede i ta sredstva će se povući iz Europskih fondova. Ovo naše sufinanciranje je iz državnog proračuna. Po prvi put se prošle godine s razine centralne države, dakle iz državnog proračuna, odlučilo ulagati sufinanciranjem u kapitalnu i materijalnu pomoć vrtićima koji su, u stvari, u nadležnosti jedinica lokalnih i područnih samouprava – izjavila je ministrica Murganić u Vinici te dodala da je Ministarstvo dodijelilo sredstva za unapređenje uvjeta rada, poboljšanja kapitalnih i materijalnih uvjeta u vrtiću.

Ministrica je istaknula da je sklopljeno 250 ugovora, u vrijednosti od 117 milijuna kuna.

– Svakako da nam je cilj da se uvjeti rada u vrtićima poboljšavaju i da se proširuju kapaciteti vrtića. Uz tu investiciju, imamo i jedan hvalevrijedan projekt – poboljšanje kvalitete usluga, a sredstva povlačimo iz Europskog socijalnog fonda. Predviđeno je 300 milijuna kuna i gotovo po cijeloj Hrvatskoj imamo sklopljenih ugovora, a ta sredstva su namijenjena zapošljavanju novih kadrova i novim programima. Cilj nam je da gotovo svako dijete rane ili predškolske dobi ima i mjesto u vrtiću, i bude obuhvaćeno ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem – naglasila je Murganić.

Načelnik Kostanjevac istaknuo je nužnost adaptacije i dogradnje dječjeg vrtića.

– Potreba je svakako prisutna i upravo smo zbog toga kandidirali na raspisani natječaj Ministarstva i zatražili sredstva za izgradnju zasebne jedinice u sklopu dječjeg vrtića. Ovoga trenutka imamo više od 40 djece na čekanju, a kapaciteti su maksimalno popunjeni. Trenutno, u ovoj fazi dok se ne izgradi vrtić, djeca su zbrinuta u vrtićima na područjima drugih općina. Želimo da se vrtić završi i da sva djeca s našeg područja budu zbrinuta u našem vrtiću – rekao je načelnik Kostanjevac.
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Vinici je komentirala i odlazak roditelja vrtićke djece na rad u inozemstvo.

– Problem odlaska na rad u, najvećim dijelom, zemlje zapadne Europe je aktualan i prisutan u cijeloj Hrvatskoj. Iskreno se nadam da je to privremeni rad i da će se svi vratiti. Radi se puno na oporavku same države, na povećanju plaća, na radnim mjestima i vjerujemo da je to na neki način privremeni period. Djece ima, a to znači da su obitelji ipak ovdje ostale. Svakako je važna briga lokalne zajednice da djeca imaju gdje boraviti dok roditelji rade. Mislim da će sva ova nastojanja koja radimo u ove dvije godine uroditi plodom – poručila je ministrica Murganić.

Ministrica je posjetila i dječji vrtić gdje su je veselo dočekala i pozdravila djeca sve tri vrtićke skupine uručivši joj tom prilkom prigodan poklon – njihovim ručicama izrađen adventski kalendar. Ministrica se zadržala nakratko i u Općini Vinica gdje je načelnik prezentirao simulaciju budućeg dječjeg vrtića kao i nekoliko fotografija zgrade prije sanacije, rekonstrukcije i prenamjene u prostor dječjeg vrtića kakav je danas.

– Zahvaljujem ministrici kao i čitavoj Vladi predvođenoj premijerom Plenkovićem na dodijeljenoj novčanoj potpori za dogradnju dječjeg vrtića kao i ostaloj pomoći – izjavio je načelnik Općine te na kraju pozvao ministricu na svečanost otvorenja dograđenog vrtića.

(Tekst i foto: Aktualno.hr)