Murganić u Temi dana: Skloništa do kraja godine

Slika /Vijesti2019/HRT-03-19a.jpg
Nakon subotnjeg prosvjeda inicijative #spasime, na kojemu je bio i premijer Andrej Plenković, predstavnice te inicijative sastale su se s njim u Banskim dvorima danas točno u podne. Nakon dvosatnog sastanka dogovoreno je nekoliko mjera, a među njima i najglasniji zahtjev - onaj o izmjeni kaznenog zakona - naišao je na odobravanje vladajućih. 
 

Uspostavit će se i linija pomoći za žrtve nasilja te otvoriti sigurne kuće u svim županijama. U inicijativi su zadovoljni sastankom, no poručuju da od zahtjeva neće odustati sve dok se ne uspostavi učinkovit sustav. 

Premijer je najavio da će linija za žrtve nasilja biti uspostavljena do kraja godine. Ministrica Nada Murganić koja je gostovala u HRT-ovoj Temi dana smatra da je to jedan od najzahtjevnijih zahtjeva inicijative. 

- Ići ćemo sukcesivno, najprije ćemo educirati naše stručnjake, operatere koji se javljaju na 112, u smislu da daju neke osnovne informacije, a onda bismo u jednom prijelaznom razdoblju razvijali taj sustav kroz jačanje onih SOS, 24-satnih telefona koje već provode naših šest autonomnih kuća i tridesetak mreža, odnosno savjetovališta koje imamo u RH. I onda bismo krenuli prema jednom zaista zahtjevnom rješenju, a to je jedinstveni telefon na nacionalnoj razini koji zahtjeva i opremu i dosta visoko educiranih kadrova - izjavila je ministrica Murganić.

Trenutno je najbrže rješenje jačanje postojećih SOS telefona, kazala je.

- To su telefoni, kao što sam rekla, vezani za autonomne kuće i skloništa. Skloništa u RH imamo 19, ona su financirana od strane ministarstava, redovnim financiranjem ili po projektu. Ali ono što bi nam isto tako bilo važno, radi dostupnosti, da nam i druge županije imaju skloništa. Nama je najbitnije da nam županije iznađu adekvatan prostor. To oni najbolje znaju, poznaju svoje sredine, a financiranja će se svakako dogovoriti zato što imamo obvezu, mi smo potpisnici konvencije Vijeća Europe. Prema normativima koji se preporučuju po konvenciji nam je potrebno na 10.000 žena da imamo jedno mjesto, stalno, sigurno, na raspolaganju. Mi nismo još dostigli taj broj. Otvaranjem ovih šest skloništa u šest županija približili bismo se tome broju. Ukupno prema izračunima, nama bi trebalo negdje oko 980 mjesta, i mislim da ćemo biti vrlo blizu tome cilju, kazala je Murganić, obećavši da će do kraja ove godine početi s radom tih skloništa. 

Izmjene kaznenog zakona bile su jedan od glavnih zahtjeva, odnosno dio koji se odnosi na povećanje kazne za nasilnike. Ministar Dražen Bošnjaković danas je najavio da će do toga doći. U radnu skupinu će biti uključeni predstavnici ove građanske inicijative. Predstavnici inicijative traže naime da se nasilje u obitelji ne tretira kao prekršaj, nego kao kazneno djelo. Ministrica je najavila i izmjenu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, gdje će se postrožiti prekršajne kazne. Po najavi ministra će se oformiti i Visoki kazneni sud koji će kontrolirati ujednačenost sudske prakse. 

Današnji razgovor trajao je dva sata, ministrica Murganić i sama je pohvalila prosvjed. Nakon prosvjeda Jelena Valjača, jedna od njegovih organizatorica, izjavila je kako bi se ministrica trebala osjećati "užasno zbog toga što se žrtve nasilja obraćaju njoj na društvenim mrežama, a ne sustavu koji bi ih trebao štititi".

- Ja bih zaista rekla da podržavam svaku inicijativu i ovaj medijski prostor koji su oni zauzeli svakako će dobro doći svima nama koji imamo jednaki cilj - što veću zaštitu i prevenciju od nasilja. Posebno bih istaknula i da su u današnjem dvosatnom razgovoru i predstavnice ove inicijative vidjele da je nama danas bilo lako njima predočiti da smo mi svi iz pojedinih resora koji smo bili prisutni, na tragu svih tih rješenja koje su one rekle, komentirala je Murganić. 

- Što se tiče izjave gospođe Jelene Veljače, ja sam u sustavu 38 godina, sve što je ona pričala i sve patnje tih žena su meni bliske. Ja sam, uz onaj svoj redovan posao, bila godinama i volonterka i partner u ženskoj grupi Korak, u skloništu za žrtve nasilja u Karlovcu, i meni je jedino užasno da bilo tko mora prolaziti ovakve patnje kao što su prolazile ove žene - dodala je, zaključivši kako je Veljačina opaska komentar na koji ona ima pravo.

(tekst i fotografije: 
https://vijesti.hrt.hr)