Obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Slika /Vijesti2018/dan_down_sindroma_ulix_(1).jpg

KONOBARI S DOWN SINDROMOM POSLUŽIVALI GOSTE U ULIKSU
U centru grada danas je bilo veselo, jer se slavio Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Datum 21. ožujka simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Downom.Unatoč njihovoj sve većoj prihvaćenosti u društvu u zadnjih četrdesetak godina, osobe s Down sindromom još uvijek bivaju diskriminirane i suočene s predrasudama.

No ne i u našem gradu. Kod nas su osobe s Down sindromom socijalizirane i integrirane, prihvaćene u društvu. Upravo su to i pokazali u kafiću Uliks, gdje su goste posluživali konobari s Down sindromom, iznenadivši ih svojim ugostiteljskim vještinama i oraspoloživši zaraznim osmjehom kojeg nikad ne skidaju s lica.

U Domu hrvatskih branitelja održan je stručni okrugli stol na temu „Aktivni roditelj – njegujuće roditeljstvo“ na kojem su sudjelovali predstavnici Udruge za zaštitu i promicanje prava bolesnika Pula, izaslanica Ministarstva za demografije, obitelji, mladih i socijalne politike pomoćnica ministrice dr.sc. Maja Vučinić-Knežević, izaslanica Istarske Županije zamjenica župana Sandra Čakić-Kuhar, izaslanica Grada Pule, predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, predstavnici sljedećih Centara za socijalnu skrb: Pula, Karlovac, Zadar, Sesvete, Zaprešić i Rijeka, predstavnici OB Pula, srednje strukovne škole „Eugen Kumičić“ iz Rovinja, uz nazočnost djece i roditelja Down sindrom centra Pula.

Nakon ovih događaja u centru grada, Dan je obilježen i u Down sindrom centru Pula, gdje je održan ručak i druženje za goste, korisnike i roditelje.

U Puli se Dan osoba s Down sindromom obilježio pod pokroviteljstvom ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić, župana Istarske županije Valtera Flega i gradonačelnika Grada Pule Borisa Miletića.

(Tekst i foto: Regionalexpress.hr; video: Youtube/Grad Pula)