Splitski vrtići po mjeri moderne obitelji: stiže novac za popodnevnu smjenu!

Slika /Vijesti2018/slobodna_dalmacija_vrtici.jpg

Šezdeset i pet vrtićkih djelatnika dodatno će se zaposliti u predškolskim ustanovama Grada Splita, u kojima se uvodi i nova organizacija rada u popodnevnoj smjeni.

Potvrđeno je to potpisivanjem ugovora s četiri predškolske ustanove u vlasništvu Grada Splita DV "Radost", DV "Cvit Mediterana", DV "Marjan" i DV "Grigor Vitez", koje se provelo jučer u Muzeju Grada Splita u nazočnosti Marka Pavića, ministra rada i mirovinskog sustava, Nade Murganić,ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te čelnih ljudi Grada Splita i Županije splitsko-dalmatinske.

Riječ je o ugovorima u okviru Poziva „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti od 102,7 milijuna kuna, koji su namijenjeni brojnim prijavljenim vrtićima iz cijele Hrvatske, a koji su željeli uvesti novi ritam rada i proširiti programe i radno vrijeme kako bi odgovorili na potrebe današnjih obitelji, kojima dosadašnje jutarnje radno vrijeme vrtića i nije uvijek odgovaralo zbog posla.

- Dobili smo 13 milijuna kuna koji su usmjereni na poboljšanje uvjeta boravka djece u vrtiću. U našim objektima otvaramo jednu smjensku grupu, iako već 20 godina imamo jednu takvu grupu, uvodimo u šest objekata produljeni rad, znači radit će do 19 sati, a roditelji će to moći fleksibilno koristiti. Djeca ipak neće smjeti boraviti u vrtiću više od 10 sati dnevno jer to nije dobro za njihovo zdravlje. Uz to, zaposlili smo devet odgajatelja u devet inkluzivnih grupa gdje imamo djecu s posebnim potrebama, pa ćemo tu imati tri umjesto dva odgajatelja. Imamo i sportski program s oko 300 djece za koje roditelji neće trebati plaćati ništa dodatno jer smo ta sredstva dobili od Ministarstva demografije, kao i za glazbeni program. Već smo u pripremi sa svim novostima, a od idućeg ponedjeljka će programi i zaživjeti - kazala nam je Mirjana Bakotić, ravnateljica DV-a Cvit Mediterana, pohvalivši Grad Split na inicijativi otvaranja novih vrtića i grupa.

U toj ustanovi, primjerice, ostalo je dosta neupisane djece, uglavnom jaslične dobi, jer ustanova ima svega osam jasličnih skupina.

Endica Radić Hozo, ravnateljica DV-a "Radost", najveće predškolske ustanove u gradu, kaže da će sredstva iz europskog projekta usmjeriti na povećanje broja odgojitelja, njih 12, koji će raditi s djecom s posebnim potrebama kojih je svake godine sve više, a novost je i smjenski vrtić, koji će raditi do 19 sati.

- Mi smo ove godine upisali dvadesetak takve djece, a u konačnici se smanjio broj slobodnih mjesta. Uključivanjem svakog djeteta s posebnim potrebama smanjuje se broj grupe za dvoje djece, pa je time i manji broj upisane djece. Uz to, imamo dosta odgoda polaska u školu, a time i manji broj slobodnih mjesta - kazala je Hozo.

Na upit novinara ministrica Murganić složila se da nemamo dovoljno mjesta, ni osoblja, ni programa u vrtićima, te su projekti poput ovog uistinu značajni.

- Poboljšanje usluga, novi programi i dvosmjenski rad uz produženo radno vrijeme novost je u vrtićima diljem Hrvatske. Ova Vlada je 280 milijuna kuna vrijednosti iz EU-a usmjerila na izgradnju novih 56 vrtića. Kao suvremeno društvo moramo se zalagati da svako dijete ostvari svoje pravo predškolskog odgoja. Znam da je dosta djece ostalo neupisano u Splitu. Vjerujem da će Grad i lokalna zajednica o tome voditi računa, a svi naši napori usmjereni su ka tome da sva djeca dobiju pravo na vrtić - rekla je Murganić.

(Foto i tekst: Slobodnadalmacija.hr)