U Vukovaru se održava 11. nacionalni susret udomiteljskih obitelji

Slika /Vijesti2018/hrv_hr.jpg

Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece u suradnji s Udrugom udomitelja Vukovarsko-srijemske županije „Zagrljaj“ organizirao je u Vukovaru, u hotelu Lav, 11. nacionalni susret udomiteljskih obitelji na kojemu se okupilo oko 350 udomitelja i djece iz cijele Hrvatske.

Ovi tradicionalni susreti svake se godine održavaju u mjestu jedne od udruga članica Foruma, kako bi se udomiteljske obitelji iz različitih područja Hrvatske međusobno družile i razmijenile iskustva i znanja, ali i promovirale udomiteljstvo.

Ove godine susret se održava u okviru nacionalne kampanje „Svako dijete treba obitelj“ koju su pokrenuli Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF Hrvatska u suradnji sa Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece, kako bi promovirali udomiteljstvo djece kao najpoželjniji oblik alternativne skrbi za djecu.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić navela je da je prema posljednjim podacima Ministarstva u udomiteljskim obiteljima za djecu i mlade trenutačno smješteno 2259 djece u 1202 udomiteljske obitelji. 

-U domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je 841 dijete, od kojih 169 djece živi u stambenim zajednicama u programu organiziranog stanovanja uz podršku odgajatelja, a 90 djece je mlađe od tri godine. Odrastanje u ustanovama, koliko god se odgojitelji trudili, ne može zamijeniti iskustvo individualizirane tople obiteljske skrbi pa se nadamo da ćemo iduće godine  imati upola smanjen broj djece smještene u ustanovama u dobi do tri godine, poručila je ministrica.

Naglasila je kako je u proceduri i novi Zakon o udomiteljstvu  kojemu je cilj veći broj udomitelja i adekvatna financijska naknada udomiteljima.  

-Cilj zakona, kao i kampanje je i dobivanje novih, mladih udomitelja, s obzirom da je trenutno prosječna dob udomitelja više od 50 godina, kao i rasprostranjenost udomiteljstva po čitavoj Hrvatskoj, rekla je Murganić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pozdravio je nazočne i poželio im dobrodošlicu.

- Smještaj u udomiteljsku obitelj prepoznat je kao prirodniji i humaniji oblik skrbi u odnosu na smještaj u ustanovu budući da se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samog korisnika. Udomiteljska obitelj korisnika prihvaća kao svojeg člana, a korisnik dobiva osjećaj pripadnosti obitelji koja je upravo ono najvrijednije što djeci možemo pružiti. Toplina doma i ljubav koju djeca tako primaju od neprocjenjive je važnosti za njihov daljnji razvoj i odrastanje. Udomiteljstvo je plemenita odluka, ali i iznimno odgovorna koja mijenja i dotiče mnoge živote. Stoga vam čestitam na ovom duboko humanom, hvalevrijednom i prije svega odgovornom koraku i želim da uspješno izvedete tu djecu na pravi put. Uopće ne sumnjam da ste vi najbolja šansa koju ta djeca imaju,  rekao je gradonačelnik čestitajući udomiteljima na tako nesebičnom načinu života.

Nazočne je pozdravio i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić koji je zahvalio udomiteljima što "svoju veliku ljubav i snagu poklanjaju ovoj djeci i njihovom odgoju", a susretu je nazočio i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Osim što je susret udomitelja namijenjen druženju udomitelja i djece, uvijek je popraćen i radnim dijelom za odrasle kao i programom i radionicama za djecu. Tema ovogodišnjeg susreta je „Udruge udomitelja-produžena ruka sustava socijalne skrbi za razvoj kvalitetnog udomiteljstva“ pri čemu su udruge udomitelja predstavile svoj rad i usluge koje pružaju udomiteljima i djeci kao doprinos u razvoju kvalitetnog udomiteljstva te iznijele prijedloge za još bolju suradnju sustava skrbi i udruga te povećanju socijalnih usluga putem udruga udomitelja.

(Tekst i foto: hrv.hr)