Ministrica izv. prof. dr. sc. Bedeković u Temi Dana: Ministrica izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković u Temi dana: "Već od prvih naznaka pojave epidemije sustav socijalne skrbi se počeo intenzivno pripremati."

Slika /Vijesti2020/TEMA-BEDEKOVIC0404_frame_1476.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg

Kako u aktualnim ograničenim uvjetima života funkcionira sustav socijalne skrbi? Hoće li izolacija utjecati na porast obiteljskog nasilja? Jesu li dovoljno dobro zaštićeni domovi umirovljenika?

O tim i drugim pitanjima bilo je govora u emisiji Tema dana s Vesnom Bedeković, ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ministrica je naglasila kako se sustav socijalne skrbi već od prvih naznaka pojave epidemije počeo sustavno pripremati te kako sustav funkcionira.

- Redovito smo u komunikaciji sa svim našim ustanovama iz sustava socijalne skrbi. Redovito na stranicama ministarstva objavljujemo upute i preporuke, rekla je i dodala kako je u ministarstvu oformljen krizni stožer koji je svim korisnicima na raspolaganju.

Naglasila je kako ni jedna ustanova u sustavu socijalne skrbi nije zatvorena za korisnike. Ističe kako su oformljeni mobilni timovi te se izlazi na teren u svim žurnim situacijama.

Bedeković je rekla kako je ministarstvo u suradnji s HZJZ-om i Nacionalnim stožerom izdalo preporuku 27.veljače o zabrani posjeta u sve domove za starije.

- To je bila dobra i pravovremena odluka i mi prema podacima nemamo zabilježenu ni jednu pojavu koronavirusa u domovima, naglasila je i dodala kako domovi imaju osim posebnog režima rada i osigurane prostore za izolaciju i, ako bude trebalo, za karantenu.

Ministrica je rekla kako za sada nema povećanog broja prijava nasilja u obitelji, no kako je to situacija koja se može očekivati.

Apelirala je na sve koji primijete nasilje da prijave.

- Veliku ulogu imaju susjedi, prijatelji i svi koji žive u blizini rizičnih obitelji, ali i centri za socijalnu skrb koji izlaze žurno i bez odlaganja na mjesta eventualnog obiteljskog nasilja, rekla je.

Imajući u vidu važnost održavanja osobnih odnosa roditelja i djece, ministarstvo je izdalo preporuku vezano uz tu problematiku te je izdalo i upute obiteljskim centrima.

- Apeliramo na roditelje koji se nalaze u konfliktnim situacijama da zdravlje i interes vlastitog djeteta stave ispred svega, naglasila je.

Ministrica je istaknula kako u tjednima koji dolaze treba čuvati svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih te kako je sada vrijeme za osobnu odgovornost, ali i solidarnost te pomaganje jedni drugima.
  Izvor: HRT