Ministrica Murganić za direktno.hr o položaju i važnosti socijalnih radnika

Slika /Vijesti2017/Ministrica-SDSR17b.jpg

"Kao zvanje nije prepoznato u društvu, a itekako smo potrebni jer tamo gdje je najteže se nalaze naši socijalni radnici", rekla je ministrica

Danas, 21. ožujka 2017. se obilježava Svjetski dana socijalnog rada pod nazivom "Promicanje održivog razvoja i zdravih zajednica".

Na današnjem skupu na kojem su svečano dodijeljene nagrade HUSR-a, prisustvovala je i Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike - Nada Murganić, koja je i sama socijalna radnica.

Ministrica Nada Murganić koja je i sama socijalna radnica, vrlo je dobro upoznata sa situacijom u struci. Za direktno.hr se osvrnula na ovaj skup te na značaj socijalnih radnika.

"Danas je Međunarodni dan socijalnih radnika i svi mi koji smo po zvanju socijalni radnici smo izuzetno ponosni na svoju struku, ali smo svjesni i teškoća koje imamo u svakodnevnom radu. Socijalni radnici su stup socijalnog sustava, ali trebaju biti i kreatori socijalne politike. Zbog širine i velike problematike s kojom se danas suočavamo. bavimo se saniranjem posljedica, a manje s prevencijom. Uz taj svoj rad koji je ustvari jedna socijalna skrb i jedna socijalna zaštita, socijalni radnici trebaju biti kreatori socijalne politike u društvu koji će predlagati takve promjene koje će biti pozitivno odražajne na kompletnu našu društvenu zajednicu", rekla je ministrica.

Upitali smo ju i što misli općenito o statusu socijalnih radnika u državi koji su nerijetko izloženi verbalnim, ali i fizičkim napadima.

"Lako je u našoj djelatnosti naći nezadovoljnih s obzirom na to da se mi suočavamo s osobama koje su izložene nasilju, diskriminaciji, bolestima...Naši korisnici zbog pritiska koji imaju u svakodnevnom životu, na neki su način isfrustrirani i te se frustracije vrlo negativno odražavaju na nas koji s njima radimo. Nismo uvijek u mogućnosti da riješimo na zadovoljavajući način njihove probleme, odnosno prevenirati to da im se takve negativnosti ne događaju u životu. Nažalost imali smo situaciju i gdje nam je kolega na radnom mjestu ubijen u Splitu prije 14 godina. Međutim mi ćemo se truditi da ojačamo struku i da upotpunimo našu djelatnost i sve u svrhu boljeg rada i bolje suradnje s našim korisnicima tako da ne dođe do ovakvih incidentnih situacija. Kao zvanje nije prepoznato u društvu, a itekako smo potrebni jer tamo gdje je najteže se nalaze naši socijalni radnici", zaključila je ministrica Murganić za direktno.hr.

(direktno.hr)