Ministrica najavila u Ivancu – slijedi zapošljavanje gerontodomaćica

Slika /Vijesti2017/murganic2-750x480.jpg

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Nada Murganić, posjetila je danas u Ivancu Centar za socijalnu skrb, Caritasov dom za starije i nemoćne te Odgojni dom Ivanec. 

Potvrdila je da je ugodno iznenađena radom i atmosferom u Centru za socijalnu skrb u Ivancu i međuljudskim odnosima što se, kazala je ministrica, vidi i po rezultatima rada. Dodala je da taj Centar ima razvijeno udomiteljstvo i da na taj način moće ublažiti. pa ponekad i riješiti, neke od problema lokalnog stanovništva.

-U svakom slučaju treba uvijek težiti boljem. U Centru za socijalnu skrb istaknut je problem nedostatka adekvatnog prostora, što je u biti karakteristično za većinu centara. Uz to jedan od problema je i nedovoljan broj stručnih kadrova kao i nedostatak prijevoznih sredstava – kazala je ministrica dodajući da je taj problem izražen baš u sredinama poput Ivanca gdje bi više automobila značilo i efikasnije obavljanje poslova. Dodala je da će se upravo ti problemi rješavati u narednom razdoblju.Najavila je i strategiju širenja različitih vrsta usluga u pojedinim sredinama tim više što to zahtijeva upravo struktura stanovništva. Radi se na širenju usluga u zajednice za mlade, ali i stare, koji su na neki način zaboravljeni – pojasnila je ministrica.

Za područje poput Ivanca, koje ima udaljena staračka domaćinstva, kaže da predstavlja situaciju kakva je po cijeloj Hrvatskoj Naglasila je da naša zemlja ima veliki broj staračkog stanovništva, koji većinom ostaju u svojim kućama. Kada su prisiljeni negdje se smjestiti onda su to centri u većim ili manjim gradovima odnosno sredinama koje za njih nisu prirodne i prirasle srcu – kazala je Murganić te nastavila

-Ovo ministarstvo se opredijelilo, uz ostale svoje sadržaje, da širimo pomoć u kući, one čuvene gerontodomaćice sa eventualnom dostavom obroka u kućama ili nekim drugim oblicima pomaganja. Da bi to na neki način ostavilo ljude u svojim kućama pomoć bi im bila dostupna pružanjem usluge u njihovim domovima – kazala je ministrica. To bi, po njenim riječima ujedno značilo i priliku za zapošljavanje uglavnom ženskih osoba koje su teže zapošljive i imaju nisku ili srednju razinu naobrazbe. Drži da bi to vratilo život u prigradskim i seoskim sredinama.

(tekst i fotografije: http://aktualno.hr)