Nastupni posjet predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Regine Castillo

U petak, 15. svibnja 2019. godine ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić u nastupni je posjet primila predstojnicu Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Reginu Castillo.

Nakon uvodnog upoznavanja i predstavljanja svojih najbližih suradnika ministrica Nada Murganić uputila je novu predstojnicu Reginu Castillo u djelokrug rada Ministarstva te naglasila svoje zadovoljstvo kontinuiranom suradnjom s UNICEF-om Hrvatska.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ured UNICEF-a Hrvatska ostvaruju višegodišnju vrlo uspješnu suradnju i to prema planu programskog djelovanja Vlade Republike Hrvatske i UNICEF-a za razdoblje od 2017. do 2021., koje obuhvaća inovativna partnerstva i platforme za prava djece, rani razvoj djece te zaštitu djece.

Temeljem Sporazuma o suradnji na provođenju zajedničkih aktivnosti usmjerenih daljnjem unapređenju preventivnih aktivnosti podršci obitelji te daljnjem razvoju obiteljskih oblika skrbi za najranjiviju djecu od 12. srpnja 2017. godine provodi se program „Za snažniju obitelj“.

Uz partnere Hrvatsku udrugu socijalnih radnika, Forum za kvalitetno udomiteljstvo, Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno”, Društvo za psihološku pomoć i Sirius, taj program unapređuje usluge obiteljima u riziku od izdvajanja djece u kojima se provode mjere obiteljskopravne zaštite, kao i jačanje roditeljskih kompetencija i podršku odgovornom roditeljstvu te podršku udomiteljima za djecu, promicanje udomiteljstva i deinstitucionalizacije djece. Istovremeno, predano se radi na trajnoj edukaciji i usavršavanju stručnih djelatnika.

Kroz motivacijsku kampanju „Svako dijete treba obitelj” Ministarstvo i UNICEF Hrvatska nastoje senzibilizirati javnost kako bi potakli uključivanje novih udomiteljskih obitelji za djecu, posebno onu najmlađu i ovu uslugu učinili pristupačnom na cijelom području Republike Hrvatske.
Također, u suradnji s UNICEF-om provodi se i Pilot projekt uspostave dijagnostičkog centra za djecu s poremećajem iz autističnog spektra u Kliničkom bolničkom centru Osijek i proces unapređenja dostupnosti i osiguravanja usluga rane intervencije.

Predstojnica Castillo podijelila je sa prisutnima svoje bogato radno iskustvo, među ostalim i s javnim politikama i programima udomiteljstva i osnaživanja bioloških obitelji te dodala kako je izrazito zadovoljna činjenicom da je u Hrvatskoj pokrenut program „Za snažniju obitelj“. 

Ministrici Murganić zahvalila se na srdačnom prijmu te ponudila svu potrebnu pomoć kako u realizaciji postojećih tako i u planiranju novih projekata i kampanja te posebice pri prezentiranju primjera hrvatske dobre prakse na međunarodnoj pozornici za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem EU.

Ova predstojeća, iznimno važna uloga za Republiku Hrvatsku otvara prilike da se prikažu sva postignuća koja je Hrvatska ostvarila, a koja su itekako vidljiva i mogu poslužiti kao primjer drugima, naglasila je.

Pisane vijesti