Državna tajnica Marija Pletikosa na Konferenciji povodom Europskog dana osoba s invaliditetom u Bruxellesu

Na Konferenciji se raspravljalo o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

ržavna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji povodom Europskog dana osoba s invaliditetom. Konferencija se održala u Bruxellesu 28. i 29. studenog u organizaciji Europske komisije u suradnji s Europskim forumom osoba s invaliditetom. Okupila je predstavnike/ce ključnih dionika na razini Europske unije i međunarodnoj razini - od istaknutih predstavnika/ca iz političkog života, predstavnika/ca Europske komisije i drugih međunarodnih tijela i organizacija, institucija, do pripadnika akademske zajednice i članova/ica nevladinih organizacija. 

Na Konferenciji se raspravljalo o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, Europskog stupa socijalnih prava u kontekstu provedbe načela 17. o uključenosti osoba s invaliditetom, te Održivih ciljeva razvoja Ujedinjenih naroda. Također, u okviru rasprave razmijenjena su mišljenja ključnih dionika o procjeni provedbe Strategije za osobe s invaliditetom 2010. - 2020., aktualnostima vezanim uz pitanja osoba s invaliditetom izvan Europske unije, planovima na razini Europske unije za idućih deset godina, te sportu dostupnom za sve. 

Zaključno su se sudionicima/cama Konferencije obratili Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Grange, predstavnica Europske komisije, te gđa Pelaez, zamjenica predsjednika Europskog foruma za osobe s invaliditetom. 

Državna tajnica Pletikosa istaknula je u svom obraćanju neke od zaključaka s održanih rasprava, te je predstavila prioritete predstojećeg predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, s posebnim naglaskom na planirane aktivnosti zaštite i promicanje prava osoba s invaliditetom. Istaknula je važnost dosljedne primjene UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, Europskog stupa socijalnih prava te obvezu svih dionika za osiguravanjem jednakih mogućnosti i života bez prepreka za sve osobe s invaliditetom.

Na Konferenciji su ispred Republike Hrvatske također sudjelovale predstavnice Grada Zagreba, te predstavnica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Nakon Konferencije, u okviru obilježavanja Europskog dana osoba s invaliditetom dodijeljena je i City Award – nagrada za najpristupačniji grad u Europi za osobe s invaliditetom i starije osobe, te je ujedno obilježena i deseta godišnjica dodjele ove nagrade.

Više o Konferenciji: 

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=88&eventsId=1487&furtherEvents=yes

Pisane vijesti