22. rujna – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Slika /Vijesti2017/stopnasiljunad-ženama.jpg

U spomen na tragično ubojstvo triju žena - sutkinje Ljiljane Hvalec, odvjetnice Hajre Prohić i stranke Gordane Oraškić koje je, tijekom održavanja brakorazvodne parnice na Općinskom sudu u Zagrebu, dana 22. rujna 1999. godine ubio suprug stranke u postupku, a sudsku službenicu Stanku Cvetković teško ranio, Vlada Republike Hrvatske 22. rujna proglasila je Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Nacionalni dan svake se godine obilježava polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu te održavanjem okruglih stolova i rasprava na temu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Glavna poruka obilježavanja Nacionalnog dana je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja kao najčešćeg oblika diskriminacije žena.

Uvažavajući sve tragične događaje nasilja u obitelji u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na nasilje nad ženama, pred svima i nadalje stoje obveze usmjeravanja pozornosti na potrebe obitelji i njezinih članova, prepoznavanja uzroka i posljedica nasilja te nadogradnje pravnog i institucionalnog sustava kojim se sprječava nasilje i štite prava i interesi žrtava nasilja u obitelji. 
 

Okrugli stol na temu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na sam Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna 2017. godine s početkom u 13.00 sati, u dvorani Europskog doma Zagreb, Jurišićeva 1/I. organizira okrugli stol na temu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 
Nazočnima će se prigodnim govorom obratiti ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić. O problematici nasilja nad ženama s aspekta rada policije, sa posebnim osvrtom na prevenciju, govorit će policijska službenica za prevenciju MUP-a, gđa Marija Goatti, dok će iskustva i izazove u radu sa ženama žrtvama obiteljskog nasilja prezentirati predsjednica Ženske grupe Karlovac „Korak“, gđa Mirjana Duduković. Moderatorica okruglog stola bit će sutkinja Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske i stručnjakinja iz područja zaštite od nasilja u obitelji, gđa Branka Žigante Živković.
 
Cilj je okruglog stola raspraviti odgovornost društva u zaštiti ljudskih prava žena te izazove i obveze u zaštiti žena žrtava nasilja i postizanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca. 
 

Pisane vijesti