Cilj je osigurati jednake uvjete za školovanje, zapošljavanje i dostojanstven život

Slika /Vijesti2019/62fa62588452c2babd72.jpeg

Po prvi puta je u strateškom dokumentu posebno izdvojeno područje mladi u ruralnim sredinama i područje rada s mladima, a općine, gradovi i županije bit 
će ključni partneri Ministarstva u procesu realizacije pojedinih odredbi

Večernji list grupa pokrenula je veliku nacionalnu akciju „Hrvatska pamet Hrvatskoj“ čiji je krajnji cilj zadržati mlade obrazovane ljude u domovini.

Nakon putujućih okruglih stolova i tribina pod zajedničkom egidom „Budućnost u Hrvatskoj“ koji su se održali u suradnji sa šest hrvatskih sveučilišta, akcija će biti predstavljena i studentima Ekonomskog fakulteta Split u ponedjeljak 27. svibnja s početkom u 15 sati. Da se aktivno radi na ostanku mladih na svim razinama, potvrđuje i četvrti po redu strateški dokument za mlade u Hrvatskoj ‘Nacionalni program za mlade 2019. - 2024.” čiji je koordinator pripreme Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U izradu je bila uključena Radna skupina s više od četrdeset predstavnika tijela državne uprave, znanstvenih i obrazovnih institucija, poslodavaca i sindikata te udruga mladih.
 

Proaktivan pristup

- U završnoj smo fazi donošenja Programa i uskoro će njegov nacrt biti na savjetovanju s javnošću kada će se moći uputiti i dodatni prijedlozi mjera za uvrštenje. Dokument je nastao osluškivanjem potreba mladih i kroz proaktivan pristup svih državnih tijela s ciljem da se poboljša uvjete i kvalitetu života mladih ljudi i omogući njihovo potpuno i punopravno uključivanje u društvo. Važno je reći da se dokumentom ujedno potiču općine i gradovi da osnivaju savjete za mlade i da tako mlade potiču na djelovanje u zajednici - istaknula je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te napomenula da se mjere iz dokumenta odnose na, primjerice, obrazovanje mladih, povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada, posebno mladih s niskim kvalifikacijama, osnaživanje mladih za poduzetništvo i samozapošljavanje, poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu, stvaranje poticajnog okruženja za uključivanje u društvo mladih u sustavu socijalne skrbi, unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite mladih, unapređenje ponašanja mladih usvajanjem zdravih stilova života, stvaranje uvjeta za ostanak mladih u ruralnim sredinama, povećanje kvalitete i opsega rada s mladima i drugo.
 

Bolja integracija

- Važan element poticanja sudjelovanja mladih u zajednici su godišnji natječaji za udruge mladih koje provodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U 2019. godini za natječaje udruga mladih i za mlade planira se ukupni iznos od 8,5 milijuna kuna iz sredstava Državnog proračuna te oko 27,75 milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda - kazala je ministrica Murganić te istaknula kako će ovaj program u znatno boljoj mjeri odgovoriti na potrebe mladih u Hrvatskoj.

- Bit će učinkovitiji jer sadržava mjere koje su mjerljive, a tijekom provedbe pratit će se i učinak mjera. Bilo nam je važno u sam proces izrade uključiti što veći broj aktera kako bismo što kvalitetnije odgovorili na potrebe mladih. Područja Programa su obuhvatnija, primjerice, prvi puta je u strateškom dokumentu posebno izdvojeno područje mladi u ruralnim sredinama i područje rada s mladima. Po donošenju Programa, Ministarstvo će aktivno surađivati sa svim općinama, gradovima i županijama koje su ključni suradnici i partneri u procesu realizacije pojedinih odredbi - naglašava ministrica Murganić. Predviđeno je i pružanje potpore mladima koji ne rade, nisu u sustavu redovitog obrazovanja te nisu u sustavu obrazovanja odraslih, kao i stvaranje poticajnog okruženja za uključivanje u društvo mladih u sustavu socijalne skrbi. - Glavni cilj Programa je osigurati poticajno okruženje za mlade, u kojem će kroz kvalitetno obrazovanje i opremljenost relevantnim znanjima i vještinama imati mogućnost boljeg integriranja na tržište rada i u društvo. Želja nam je da svakoj mladoj osobi u Hrvatskoj osiguramo jednake uvjete za školovanje, zapošljavanje i dostojanstven život, u skladu s njenim optimalnim mogućnostima - zaključila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

fotografija: Davor Puklavec/Pixell tekst: https://www.vecernji.hr

Pisane vijesti