Godišnja konferencija savjeta mladih u Hrvatskoj omogućila dijalog s mladima iz cijele Republike Hrvatske

  • Slika /Vijesti2019/Godisnja_konferencija_savjeta_mladih_19%20(1).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Hrvatskom saboru, 19. ožujka 2019. godine, povodom pete obljetnice obilježavanja donošenja Zakona o savjetima mladih, održana je 1. Godišnja konferencija savjeta mladih u Republici Hrvatskoj.

Godišnja konferencija okupila je 150 osoba iz 65 savjeta mladih s područja cijele Republike Hrvatske, visoke državne dužnosnike, a u organizaciji je Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske.

Tema konferencije bila je: „Mladi kao odgovorni i ključni dionici u lokalnoj zajednici: mladi kao važan partner i prioritet Hrvatske“.

Na konferenciji su uvodne govore održali Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar uprave Lovro Kuščević i predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske Tanja Herceg.

Predsjednik Vlade Plenković pohvalio je mlade koji su sudionici ove konferencije jer smatra da to što su angažirani u ovoj ranoj fazi života govori da je riječ o odgovornim i hrabrim mladim ljudima, koji imaju motiv i želju da nešto promijene, najprije u onoj sredini u kojoj žive, ali i da budu konstruktivan i prepoznat partner koji ima ideju kako nešto poboljšati u svojim područjima u Hrvatskoj. Ocjenio je dobrim da mladi ljudi imaju priliku angažirano raspravljati o svim temama, od onih lokalnih koje su danas na dnevnom redu, preko politika u pojedinim resorima, do zakonskih prijedloga i proračunskih politika. 

Podsjetio je da je ova Vlada, kao ni jedna do sada, uspostavila intenzivan i sadržajan dijalog i partnerstvo s jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

„Zato na tom tragu vidim i vašu ulogu kao partnera na razini općina, gradova, županija, kao i na nacionalnoj razini gdje posebno važnu vidim sugovorničku ulogu ima Ministarstvo ministrice Murganić koja će vas podržati u projektima i koja će raditi na tome da imate sredstva za vaš rad“, rekao je Plenković.

„Iskoristite ovo vrijeme, vi ste u naponu snage i možete zaista sudjelovati, ali i preuzeti mnoge dužnosti i funkcije“, pohvalila je ministrica Murganić te istaknula potrebu da se mladi na kvalitetan i sadržajan način što ranije i brže uključe u sudjelovanje i participaciju u donošenju, ali i provođenju odluka.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kao nadležno ministarstvo potiče mlade kroz Savjet za mlade i udruge na što bolji i kvalitetniji rad te prati stanje u području rada savjeta mladih godišnjim prikupljanjem podataka od jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i  provodi nadzor nad radom savjeta koji obuhvaća redovno godišnje praćenje broja osnovanih i aktivnih savjeta mladih.

Naglasila je i važnost Zakona o savjetima mladih koji je pružio okvir za sudjelovanje mladih u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivno uključivanje mladih u javni život te informiranje i savjetovanje mladih u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Na samom kraju ministrica se dotaknula i novog Nacionalnog programa za mlade, za razdoblje od 2019. do 2025. godine koji će se uskoro uputiti u proceduru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, a koji se donosi prvi put za sedmogodišnje razdoblje te obuhvaća 10 prioritetnih područja za mlade i ističe kao prioritetni cilj stvaranje društvenih pretpostavki za razvoj potencijala mladih radi podizanja kvalitete njihova života i njihove optimalne društvene integracije.
 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković i ministrica Murganić čestitali su predsjednici Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske Tanji Herceg na inicijativi i organizaciji konferencije te govoru kojim se obratila prisutnima.  

„Želim Vam da ispunite kvalitetno vrijeme na ovoj konferenciji, međusobno se povežete, pokrenete još inicijativa za mlade u Hrvatskoj i održite one pozitivne postojeće, koje su hvalevrijedne i na kojima već radite. Kada kao predstavnici mladih nešto predlažete, vjerujem da to radite u ime mnogih i na korist svih. Nikada nije rješenje odustanak nego aktivizam i suradnja svih nas mladih ljudi. Zalažimo se za sigurna radna mjesta, obrazovanje, jednake uvjete na razini čitave Hrvatske. U tim nastojanjima, želim vam ukazati i na važnost suradnje, partnerstva, prilika i zajedništva. Ovom prilikom želim vam reći da nitko od nas nije sam: Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske, kao međuresorno savjetodavno tijelo Vlade RH, dostupan je te nam se u bilo kojem trenutku možete obratiti s vašim prijedlozima, pitanjima, pozivima za suradnju. Mi mladi ne čekamo budućnost!  Ovo je naše vrijeme!“, poručila je predsjednica Savjeta Herceg te se zahvalila Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske na prisustvu i omogućenom dijalogu s mladima.

U nastavku konferencije održan je kroz panel raspravu aktivni dijalog sa savjetima mladih, održane su panel rasprave, analizirano je postojeće stanje, prikupljeni su prijedlozi, a ono što je najvažnije je da su tijekom cijele konferencije brojne prijedloge i implementirali.

Nakon konferencije volonteri facilitatori iz Udruge Zamisli, Udruge „Impress“, Udruge „Hermes“ i Udruge „Mreža mladih Hrvatske“ izradit će prijedlog konačnih zaključaka konferencije koji će se dati na usuglašavanje svim prisutnim savjetima mladih na konferenciji. Usuglašene zaključke Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske predstavit će na sjednici Savjeta u kojem se nalaze predstavnici ministarstava, obrazovnih i znanstvenih institucija, udruga mladih i za mlade te dati na temelju istih prijedloge Vladi Republike Hrvatske. U daljnjem radu, konstantno će se poticati i osnivanje novih savjeta mladih, edukacije, jačanje postojećih te konstantna podrška mladima kroz, kao što ime konferencije upućuje: „odgovorne i ključne dionike u lokalnoj zajednici“- savjete mladih i mlade općenito koji su važan partner u poboljšanju kvalitete života mladih u Hrvatskoj i koji jesu prioritet Hrvatske.

U kojoj god organizaciji djelovali, iz koje god općine, grada ili županije, predsjednica Savjeta pozvala je sve mlade da se aktivno zalažu za zajednički cilj: kvalitetu života mladih.

Pisane vijesti