Intenzivno se radi na povećanju sigurnosti socijalnih radnika

Slika Vijesti2019/VBedekovic.jpg

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u intervjuu za N1 rekla je kako se intenzivno radi na uvođenju fizičke i tehničke zaštite u sve centre za socijalnu skrb.

​"Ovih dana intenzivno uvodimo fizičku i tehničko osiguranje u sve centre za socijalnu skrb. Čim sam stupila na dužnost informirala sam sve voditelje centara, izdala sam dodatne ovlasti zaštitarskim službama, a sada nabavljamao detektore metala", rekla je ministrica.

"Zadane su upute i rok, koji je 30. rujna. Ministarstvo je u komunikaciji s centrima i podružnicama, a sa svim ravnateljima i predstojnicima podružnica održat ću još jedan sastanak i do 30. rujna će taj posao biti obavjljen", rekla je Bedeković.

Dodala je kako Hrvatska ima 81 centar za socijalnu skrb i 54 podružnice, a da su financijska sredstva za uvođenje zaštite osigurana i ne bi trebalo biti problema u provođenju.

"Znaju se ovlasti svih ravnatelja i predstojnika, ne vjerujem da će biti problema. Ove mjere, fizička i tehnička zaštita, doprinijet će većoj sigurnosti radnika, no to je samo jedna u nizu mjera. Dodatno radimo na davanju statusu službene osobe kolegama u socijalnim radnicima i stručnim radnicima, što će doprinijeti osjećaju sigurnosti, te tome da svaka aktivnost prema radnicima u sustavu socijalne skrbi povlači odgovornost. Niz mjera i aktivnosti potrebno je provesti da bi se svi zajedno osjećali sigurno. Radi se o osjetljivim situacijama kolopleta ljudskih sudbina i ne može se znati kako će netko reagirati. Zato radnici moraju biti obučeni za obavljanje svog posla", rekla je ministrica.

Na pitanje je li potrebno povezati sustave koji bi mogli alarmirati centre socijalne skrbi, kao što su psihijatrijske ustanove, ministrica je rekla da je potrebno povezati i mnogo više ustanova.

"Ne samo zdravstvo, trebali bi se povezati i s ostalim sektorima. U ovakvim slučajevima važna je međuresorna suradnja. Ministarstvo obrazovanja, pravosuđa, MUP... Svojm bi međusobnom suradnjom trebali djelovati na prevenciji, a potom i na rješavanju ovakvih i sličnih slučajeva. Ne mogu ulaziti u to je li se do sada dovoljno dobro surađivalo, jer nisam bila tu. Ja ću potaknuti suradnju s kolegama ministrima i svakako ću nastaviti surađivati kako bismo ojačali sustav", rekla je Bedeković.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar APN ističe kao veliku demografsku mjeru, a na pitanje može li se učiniti još, ministrica kaže da je ta mjera samo jedna od mnogih.

"Ta će mjera u okviru ostalih mjera utjecati na poboljšanje negativnih demografskih trendova. Ta mjera već pokazuje rezultate. Nju treba promatrati u nizu demografskih mjera koje država provodi. Ova je vlada sustavno pristupila rješavanju problema demografije. Neozbiljno bi bilo očekivati da demografski problem koji imamo riješimo preko noći. Treba biti objektivan i realan. Zato je jedan od mojih osnovnih prioriteta donošenje strategije demografske revitalizacije, mislim da je to od nacionalne važnosti za Hrvatsku", rekla je Bedeković.

Dodala je da je strategiju pisao tim sastavljen od znanstvenika, stručnjaka i praktičnih djelatnika.

"Ovo je široki resor, kompleksan sustav. Kompleksnost ovog ministarstva čine njegovi resori, ali treba biti realan, godinu dana je ispred mene. Netko u godini može uraditi mnogo, a netko može biti tu četiri godine tu i ne stići mnogo toga", rekla je ministrica.


Izvor i tekst: (hr.n1info.com)

Pisane vijesti