Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2018. – aktivnim djelovanjem do pozitivnih promjena

Slika /Vijesti2018/Dan_zena.jpg

„Postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojaka je nezavršen posao našeg doba, te najveći izazov za unapređenje ljudskih prava na svijetu“
Generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres

U sklopu Međunarodne godine žene 1975. skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 8. ožujka, datumom obilježavanja Međunarodnog dana žena.
 
Ovaj dan prigoda je da sagledamo dosadašnji napredak, ekonomska, politička i društvena postignuća žena, potaknemo na daljnju pozitivnu promjenu te slavimo hrabrost i odlučnost „običnih“ žena koje su odigrale nezamjenjivu ulogu u povijesti njihovih zemalja i zajednica.
 
Ujedinjeni narodi posvetili su ovogodišnji Međunarodni dan žena temi „Sad je vrijeme: Urbani i ruralni aktivisti mijenjaju živote žena“ koja je dio jedinstvenog globalnog pokreta za prava žena, jednakost i pravdu. Ovogodišnja tema prati dinamični ritam djelovanja aktivistica čija je predanost pridonijela do pozitivnih promjena i unapređenja prava žena kroz generacije.
 
Odgovarajući na prioritetnu temu nadolazeće 62. sjednice Komisije UN-a o statusu žena, Međunarodni dan žena će privući pažnju na prava i aktivizam žena iz ruralnih područja, koje čine više od četvrtine svjetske populacije, a koje su izostavljene iz svih razvojnih mjera.
 
Odbor za ravnopravnost spolova i prava žena Europskog parlamenta, ove će godine organizirati sastanak na temu „Osnaživanje žena i djevojaka u medijima i ICT tehnologijama: ključ za budućnost“ iz razloga što i mediji i ICT tehnologije imaju veliku moć i utjecaj u promoviranju osnaživanja žena.

Predmetni događaj osigurat će globalni forum za razmjenu iskustava i najboljih praksi.
 
U prigodi Međunarodnog dana žena svim ženama upućujemo srdačne čestitke.


Pisane vijesti