Ministrica Bedeković sa stotinjak udomiteljskih obitelji okupljenih u Đurđevcu - Održan 12. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji

  • Slika /Vijesti2019/UNICEF 2.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, zajedno s predstojnicom ureda UNICEF-a za Hrvatsku Reginom Castillo, u subotu 31. kolovoza, pridružila se 12. Nacionalnom susretu udomiteljskih obitelji u Đurđevcu gdje se u organizaciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo okupilo više od sto udomiteljskih obitelji i 250 djece.

Susret je održan u sklopu programa „Poticajno okruženje za razvoj udomiteljstva“ koji financira Ministarstvo te uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.

„Vama, koji svakodnevno pružate ljubav i toplinu svojih domova djeci i odraslim osobama, nije potrebno govoriti o važnosti odrastanja, života i starenja u obiteljskom okružju.  U vašim obiteljima dijete stječe prva iskustva, uči na temelju vašeg ponašanja, formira mišljenje i stavove, razvija svoje osobne potencijale i socijalne odnose, raste i razvija se, osamostaljuje se ili kao odrasla osoba ponovno pronalazi obiteljski dom u kojem može bezbrižno i sretno živjeti. Stoga ste vi udomitelji za njih najznačajniji čimbenik njihovog razvoja i njihove cjelokupne ličnosti, ali i njihovog života u cjelini i na tome vam veliko hvala!“, obratila se okupljenima ministrica Bedeković.

Tema 12. Nacionalnog susreta udomiteljskih obitelji bila je „Moj put kroz udomiteljstvo“. Mladi u udomiteljstvu koji su pred izlaskom iz sustava udomiteljske skrbi podijelili su s udomiteljima i ostalim posjetiteljima svoje iskustvo iz perspektive udomljenog djeteta. Mladi su tako dobili priliku govoriti o tome kako su doživjeli odlazak iz svoje biološke obitelji, što je njima značilo udomiteljstvo, koje promjene su nužne u sustavu kako bi on bolje brinuo o potrebama udomljene djece i mladih koji izlaze iz udomiteljske skrbi.

Najavljeno je i otvaranje kuće za smještaj mladih koji izlaze iz udomiteljske skrbi što je inicijativa Grada Đurđevca, Centra za socijalnu skrb Đurđevac i Udruge udomitelja za djecu osmijeh. Cilj projekta vrijednog 1,2 milijuna kuna, koji se financira iz sredstava Europske Unije je pružanje adekvatne stručne podrške mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Riječ je o prvoj stambenoj zajednici za mlade koji izlaze iz udomiteljskih obitelji na području Koprivničko-križevačke županije.

Na susretu su prikazani edukativni filmovi koji se bave različitim izazovima s kojima se udomitelji susreću u brizi za djecu koja su im povjerena. Filmovi su nastali kao dio UNICEF-ove podrške razvoju kvalitetnog udomiteljstva djece, a koriste se kao dio edukacije novih udomitelja u centrima za socijalnu skrb u cijeloj Hrvatskoj.

U Hrvatskoj trenutačno o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi brine 1400 udomitelja, a u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 84 novih udomitelja za djecu. Tome je pridonijela i kampanja „Svako dijete treba obitelj“ koju je pokrenuo UNICEF u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Forumom za kvalitetno udomiteljstvo djece. Ipak, ukupni broj udomitelja pada te je potrebno kontinuirano nastaviti ulagati dodatne napore u promociju udomiteljstva ćemu doprinose i susreti udomitelja.

„Zahvaljujem svima koji su u proteklom razdoblju učinili velike napore kako bi unaprijedili udomiteljstvo i pomogli da ovu uslugu učinimo pristupačnom onima kojima je potrebna u najboljem interesu svakog pojedinog korisnika, bilo da su bili uključeni u izradu novog Zakona o udomiteljstvu i pravilnika ili provode niz vrijednih programa u svrhu unapređivanja udomiteljstva ili pak svoja znanja i iskustva prenose da druge udomitelje surađujući s centrima za socijalnu skrb ili organizacijama civilnog društva,“ rekla je Bedeković.

„Udomitelje koji imaju uvjete za pružanje usluge u obliku standardnog udomiteljstva kao zanimanja ili specijaliziranog udomiteljstva za djecu pozivam da centrima za socijalnu skrb podnesu svoje zahtjeve kako bi ovaj status ostvarili što je moguće prije,“ istakla je.

Ministrica se dodatno zahvalila i Forumu za kvalitetno udomiteljstvo djece koji već dugi niz godina okuplja udomitelje ali i provodi kampanju „Svako dijete treba obitelj“ zajedno s UNICEF-om i njihovim suradnicima koji nizom brojnim drugih aktivnosti unapređuju uslugu udomiteljstva te pružaju podršku kako roditeljima tako i udomiteljima te pozvala sve obitelji koje u svoje domove žele primiti djecu i odrasle osobe da im otvore svoja vrata i njihove živote učine sretnijim i bezbrižnijima.

Pisane vijesti