Ministrica Bedeković svečano otvorila novoizgrađeni dječji vrtić u Novskoj

  • Slika /Vijesti2019/vrtic.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, u petak 6. rujna 2019. godine, svečano je otvorila novoizgrađeni dječji vrtić Stribor u Novskoj.

Suvremeno opremljen i uređen novi vrtić primit će pet odgojnih skupina djece zahvaljujući čemu će sva djeca s liste čekanja biti primljena u novljanske vrtiće.

Uz ministricu Bedeković i njezine suradnike, svečanom otvaranju vrtića prisustvovali su zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak, gradonačelnik Novske Marin Piletić, saborska zastupnica Željka Josić, Nikolina Lukačić Petrović, predstavnica INE i direktorica Proizvodne regije središnja Hrvatska te ravnateljica dječjeg vrtića Ljerka Vidaković.

„Ulaganje u predškolski odgoj i obrazovanje je dugoročna socijalna investicija u najvažniji temelj našeg društva, a to su djeca.

Osiguravanjem adekvatnih kapaciteta i unaprjeđenjem usluga u vrtićima pruženi su najbolji uvjeti za rast, razvoj i obrazovanje budućih generacija. Poboljšani uvjeti omogućavaju roditeljima sudjelovanje na tržištu rada dok im djeca imaju najbolju moguću skrb koja im je neophodna za vlastite prve korake.

Želim istaknuti da je ova Vlada prva koja je pokrenula mnogobrojne mjere s demografskim učinkom te sam ponosna što zajedničkim snagama s lokalne i državne razine investiramo u bolje društvo i bolju Hrvatsku!“, obratila se ministrica.

Otvaranje ovog vrtića konkretan je rezultat uspješne suradnje između lokalne i državne razine kroz financijsku potporu od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i INA-e s približno 3 milijuna kuna te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je sufinanciralo izgradnju s 1.500.000,00 kuna. Takvo ulaganje ima velik utjecaj na širu zajednicu te s uspješnim pronatalitetnim politikama na nacionalnoj i lokalnoj razini doprinosi stvaranju preduvjeta za ostanak obitelji u zajednici. 

U paketu demografskih mjera usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta i unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za Sisačko-moslavačku županiju do sada je ugovoreno ulaganje u 14 vrtića raspoređenih u 12 jedinica lokale samouprave u iznosu od 6.237.571,00 kuna. Ukupno ulaganje u infrastrukturu i unaprjeđenje usluga u dječjim vrtićima diljem Hrvatske s državne razine u 2018. i 2019. iznosi više od milijardu i pol kuna, a intencija je da se projekti nastave u narednom razdoblju.

Pisane vijesti