Ministrica Murganić: Povećanje naknada od 1. siječnja 2020.

Slika /Vijesti2019/murganic13219asdfa.JPG

Nada Murganić, ministrica za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku govorila je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" o demografskim mjerama, a osvrnula se i na mađarski primjer.

- Bila bih sretnija da je ovoliko pažnje posvećeno našim demografskim mjerama, kazala je Murganić osvrćući se na komentare o mađarskim. U dvije godine i četiri mjeseca otkad je ova Vlada preuzela odgovornost za vođenje države mi imamo set demografskih mjera koje su saživjele koje se provode. Ono što je dobro za javnost da će imati prilike čuti, da upravo neke od posebno isticanih mjera od Republike Mađarske provodimo i mi. Pa kada mi nismo htjeli o tome toliko pričati i pisati, onda je dobro da kažemo da i mi brinemo o stambenom zbrinjavanju naših mladih obitelji, da smo već dva puta miujenjali zakon o subvencioniranju, odnosno o sufinanciranju stambenih kredita. Nismo uvjetovali s bračnom zajednicom, kazala je. 

- I za jedan i za drugi zakon osigurali smo oko 350 milijuna kuna. Već sada je 5.200 mladih obitelji na taj način podiglo kredite. Vjerujemo da je ovo dobra mjera. Čak postoje podaci da je oko 400 djece rođeno baš u tim obiteljima, dodaje ministrica. 

Za 2019. najavila je donošenje novog zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama. U okviru njega se planira povećanje naknada. Nije željela reći koliko bi to iznosilo prije nego bude usuglašeno na razini Vlade te je istaknula da će se to učiniti na skorašnjoj sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju. 

- Naši kritičari često zaborave da oni nisu tu mjeru devet godina povećali, a mi ju dižemo dva puta u jednom mandatu, rekla je i najavila da bi novo povećanje naknada moblo biti od 1.1.2020. godine. 

Ministrica je govorila i očevima na roditeljskom dopustu, izgradnji novih vrtića, njihovom produženom radu.  

Cijelu emisiju možete pogledati na ovoj stranici.

(Tekst i foto: Vijesti.hrt.hr)

Pisane vijesti