Ministrica Murganić: Zahtjevi inicijative predviđeni u strategiji borbe protiv nasilja u obitelji i u Konvenciji Vijeća Europe

Slika /Vijesti2019/HN20190319071329.jpg

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u utorak vezano za prosvjed inicijative #spasime, kako je inicijativa predstavila zahtjeve koji su predviđeni u nacionalnoj strategiji borbe protiv nasilja u obitelji i u Konvenciji Vijeća Europe za borbu protiv nasilja, a usvojivši oba ta dokumenta, Vlada se opredijelili da će provoditi sve strateške odredbe koje su bile u pripremi.

Upitana o zahtjevu o izmjeni kaznenog zakona, da se obiteljsko nasilje iz prekršajnog preinači u kazneno djelo, Murganić je rekla kako je cijelu izmjenu zakona o suzbijanja nasilja u obitelji i kaznenog zakona, predočio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"Oba zakona s izmjenama će ući u proceduru i mislim da će svakako biti strože kazne. Kako će pojedini članci izgledati to će se jasno vidjeti kod predstavljanja zakona", istaknula je.

Sastanak s predstavnicima inicijative imao dobre rezultate 

Ministrica Murganić je također potvrdila da je sastanak s predstavnicima inicijative imao dobre rezultate te je postignut dogovor.

Mislim, dodala je, da su predstavnici inicijative vidjeli kako su svi njihovi zahtjevi "itekako duboko i daleko bili u pripremi, te su u javnosti komunicirani; međutim, inicijativa je dobila značajan medijski prostor pa je bila i vidljivija".

Donijeli smo i neke zajedničke zaključke, naglasila je Murganić. Ocijenila da je u javnosti ovaj prosvjed svakako imao utjecaj na pozitivna događanja i na svijest kod građana o toj problematici, što je vidljivo i kod izjave premijera Plenkovića i predstavnice inicijative Jelene Veljače.

 Na opasku novinara da inicijativa onda nije postigla ništa, jer je već sve bilo u proceduri, Murganić je rekla da je inicijativa predstavila one zahtjeve koji su predviđeni.
"Naše su članice građanske inicijative predstavile zahtjeve koji su predviđeni u nacionalnoj strategiji borbe protiv nasilja u obitelji, isto tako što je predviđeno u Konvenciji vijeća europe za borbu protiv nasilja", rekla je.

"Usvojivši oba dokumenta, nacionalni i međunarodni, mi smo opredijelili da ćemo sve strateške odredbe provoditi. One su već debelo bile u pripremi", zaključila je.

(Tekst i foto: Hina)

Pisane vijesti