Murganić: I prosvjed ima preventivni učinak i ukazuje na potrebu prijavljivanja nasilja

Slika /Vijesti2019/HN20190313063768.jpg
"Nasilje je prisutno, svi smo toga svjesni i o tome se zaista mnogo govori, pa i to ima preventivni učinak te ukazuje na potrebu prijavljivanja nasilja i razotkrivanja nasilnika", poručila je Murganić u srijedu uoči sastanka užeg kabineta Vlade.

Upitana ima li razloga za prosvjed, ministrica je rekla da su ljudi sigurno osjetili tu potrebu i poriv. Dodaje da su svi legitimni oblici progovaranja o tom negativnom fenomenu za nju prihvatljivi.

"Očekujem da taj prosvjed prođe na dostojanstven i miran način s jasnim porukama. Porukama koje će biti prihvatljive, a one već jesu prihvaćene jer da nisu, ne bih sada mogla govoriti o onome što smo već učinili",rekla je.

Navela je kako rade na poboljšanju sustava i da je usvojena konvencija Vijeća Europe kako bi se poboljšali svi zakonski okviri i zakonodavna rješenja koja nisu usklađena s preporukama i predviđenim mehanizmima u konvenciji. Dodala je da se radi na jačanju međuresorne suradnje i jačanju županijskih timova.
 
Glumica i scenaristica Jelena Veljača na facebooku je otvorila grupu nazvanu #spasime te pozvala građane da 16. ožujka dođu na Markov trg na prosvjed za sve one koji nisu spašeni od nasilja u obitelji. Prosvjed je organiziran nakon što je otac na Pagu s balkona bacio četvero djece.

(Tekst: Hina.hr
Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu)


Pisane vijesti