Murganić u Temi dana o povećanju roditeljskih naknada

Slika /Demografija/murganic_td167560519.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg

Nove demografske mjere - novo povećanje roditeljskih naknada. U travnju sljedeće godine počinje drugi krug povećanja limita za roditeljske naknade za drugih šest mjeseci djetetova života - s 3990 na 5600 kuna. Puna plaća tijekom svih 12 mjeseci roditeljskog dopusta

Jedna je ovo od mjera predstavljenih danas na Vijeću za demografsku revitalizaciju Hrvatske. 

Za roditelje je važna i mjera vezana uz sufinanciranje produljenog boravka u školama, ondje gdje ih nema, zajedno s korištenjem rekreativnih sadržaja u ljetnim mjesecima. 

U Temi dana gostovala je ministrica demografije Nada Murganić koja je objasnila da je zapravo povećan limit, i to drugi put u mandatu ove vlade. 

- Potpuno delimitiranje značilo bi da onoliko koliko roditelj ima plaću, da bi naknada bila takva za cijelo vrijeme korištenja rodiljskog i roditeljskog dopusta bez obzira kada i koliko bi ta plaća rasla. Mi za sada nismo u ovoj fazi, objašnjava ministrica dodajući da je ovo jedna od najpotrebitijih mjera za naše mlade obitelji. 

- Povećali smo s 2662 kune, koje smo zatekli, sada će biti 5600. To je povećanje od 110% i znatno će utjecati na materijalni položaj mladih obitelji. Demografske mjere moraju biti sveobuhvatne. Važan je i gospodarski rast, radna mjesta, veće plaće, tu je i stabilna fiskalna politika te veliko porezno rasterećenje. Zbog te porezne reforme, roditelj koji ima četvero djece, do 16.300 kuna potpuno je oslobođen bilo kakvog poreza. 

Odlučeno je i da će se pokrenuti pilot-projekt produljenog boravka u školama.

- Sada idemo s pilot-projektom za koji je izdvojeno 70 milijuna kuna. Škole koje imaju takve mogućnosti moći će organizirati rekreativne, odgojne, kulturne aktivnosti za vrijeme praznika u produljenom boravku. Gradi se i 200 novih vrtića, 252 vrtića su dobila sredstva za poboljšanje materijalnih uvjeta. 318 milijuna smo odvojili i za zapošljavanje odgojitelja, zaključuje ministrica.

Izvor: https://vijesti.hrt.hr/512034/murganic-u-temi-dana-o-povecanju-roditeljskih-naknada


Pisane vijesti