Murganić: Zakon o udomiteljstvu rađen u interesu djeteta

  • Slika /Vijesti2018/5.12._asadavlada1.jpg
  • Slika

U današnjoj emisiji "A sada Vlada" s Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić govorila je  o odgodi glasanja o Zakonu o udomiteljstvu  u Saboru, odnosu s koalicijskim partnerom HNS-om, povećanju invalidnine, roditeljske i rodiljne naknade,  i potpisivanju 135 asistentskih ugovora vrijednih 300 milijuna kuna.

Nakon burne rasprave u javnosti i Saboru, te odgode glasanja o Zakonu o udomiteljstvu ministrica Nada Murganić ne želi kalkulirati kako će zastupnici glasovati.  U prvi plan ističe da se radi o dobrom zakonu, koji je rađenu u interesu djeteta,a potvrđuje i to što ih cijelo vrijeme prati Unicef sa svojom kampanjom vrijednom 5 milijuna kuna.  Prošli su prvo i drugo čitanje bez velikih primjedbi, a neke priijedloge  i primjedbe su uvrštene u zakon. 

Burnu raspravu u Saboru izazvao je članak o tome tko sve može biti udomitelj, a sve ostalo je palo u sjenu. Vrijednost i smisao zakona je pomoć i edukacija udomitelja i djeteta, kako im pomoći od pripreme, adaptacije djeteta u novoj obitelji do toga da udomitelji kao zanimanje imaju adekvatnu naknadu za svoj rad, trud, pogotovo za rad s djecom koja imaju poteškoća u razvoju.  

„Zakon je u interesu dobrobit djeteta, ova Vlada je dokazala i pokazala da smo spremni izložiti se i založiti se za poštivanje ljudskih prava, prava svih manjina, prava osoba koje imaju različite seksualne orijentacije, to smo potvrdili i kroz Instambulsku konvenciju , najbolje i najkvalitetnije rješenje za zaštitu prava naših građana. Ovdje  se radi o pravima i interesima djeteta koja su uvijek i iznad svih. Kad trebamo vagati da li ćemo ići na ruku djeteta ili odrasle osobe, onda idemo u interesu djeteta“, istaknula je ministrica Murganić, te dodala da  ova Vlada ne želi kršiti bilo čija ljudska prava.  

Na nedavnoj Konferenciji održanoj povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom podijeljeno je 135 ugovora za asistente u vrijednosti 300 milijuna kuna, financirano iz Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna tj. sredstava iz Lutrije. U posljednje dvije godine  rada Ministarstvo je dobro povlačilo novce iz Europskih fondova, a od 2006. godine kad se krenulo s asistentskim uslugama, broj asistenata porastao je sa 650  na 1.550, te se proširio na dvije kategorije: tumač znakovnog jezika i vidjevši pratitelj. Poboljšali su se i uvjeti i kvaliteta života osoba s invaliditetom, zaposlene osobe ne mora ostati bez osobne invalidnine, za 20% povećana jsu osobna invalidnina i doplatke za njegu i pomoć. 

„Demografski oporavak države je posao cijele Vlade, nije posao samo jednog Ministarstva, to je međuresorna suradnja“, istaknula je ministrica Murganić,  te dodala da su prvi put nakon 9 godina povećane roditeljskie naknade, ali su i povećane i rodiljne naknade, s 4000 kn delimitirane su naknade majkama odnosno očevima koji imaju srednju stručnu spremu, taj sloj društva je obuhvaćen tim delimitiranjem , a postoji mogućnost da kroz zakon i ta prava poprave.

Cijelu emisiju možete pogledati na ovoj stranici.

(Tekst i foto: Vijesti.hrt.hr)

Pisane vijesti