Obilježavanje Međunarodnog dana obitelji

 • Slika /Vijesti2018/Zagreb%20-%20614.%20MP%20Me%C4%91unarodni%20dan%20obitelji%20014%20-%20kopija.JPG
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

U utorak, 15. svibnja u Muzeju Mimara u organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku svečano je obilježen Međunarodni dan obitelji.

Svečanosti su prisustvovali državna tajnica pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Marija Pletikosa kao izaslanica ministrice, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Margareta Mađerić, pomoćnici ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, g. Ivica Bošnjak, gđa Maja Vučinić Knežević i gđa Nada Zrinušić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, izaslanik veleposlanika Francuske Republike i ravnatelj Francuskog instituta u Hrvatskoj, g. Guillaume Colin, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, gđa Sanda Puljiz Vidović, direktorica Službe za socijalnu politiku u francuskom departmanu Val de Marne, gđa Martine Conin te direktor Službe za socijalno djelovanje Fonda za obiteljske naknade (CAF) Tours, g. Vincent Enos.
 
U sklopu Međunarodnog dana obitelji djeca članovi Dječjeg gradskog vijeća Velika Gorica održala su radionicu na temu „Kako djeca participiraju u obitelji?“. U ime ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđe Nade Murganić, dječje radove i dokument s predstavljenim zaključcima s radionice primila je državna tajnica, gđa Marija Pletikosa koja je rekla kako će sve radove uručiti ministrici.
 
„Vjerujem kako će današnje svečano obilježavanje Međunarodnog dana obitelji pridonijeti, usmjeravanju razvoja i pronalaženju kvalitetnih prijedloga budućih aktivnosti i politike prema obitelji“, kazala je državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Marija Pletikosa te prisutnima čestitala Međunarodni dan obitelji.
 
Naglasila je kako su obiteljske politike i demografske mjere u fokusu rada Ministarstva te podsjetila kako mjere i aktivnosti koje su poduzeli Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo u proteklom razdoblju stavljaju obitelj u središte svoga rada.
 
Izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, izmjene Zakona o doplatku za djecu, izrada studije „Analiza pristupačnosti, kvalitete, kapaciteta i financiranja sustava ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj“ u suradnji sa Studijskim centrom socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao podloge za izradu natječajne dokumentacije za projekte „Poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama“ i „Vrtići za skladniji život“, suradnja s UNICEF-om u programu „Za snažniju obitelj“ te suradnja s Vladom Francuske Republike u provedbi Twinning projekta pod nazivom „Institucionalno jačanje sustava socijalne skrbi radi poboljšanja ciljanja socijalnih programa i smanjenja siromaštva“ samo su neki od primjera pozitivne prakse u jačanju obiteljskog života na kojem Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kontinuirano radi.
 
Također, uvažavajući demografska kretanja i izazove s kojima je suočena Republika Hrvatska, u izradi je Strategija za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske unutar koje će se razmotriti najbolji prijedlozi za rješavanje demografskih izazova te sukladno Zakonu o potpomognutim područjima biti uvedena i područja od posebne demografske skrbi.
 
„Iskreno se nadamo će se već poduzete mjere kao i one koje tek planiramo, usmjerene poticanju demografske obnove, demografskog razvoja i obiteljske politike izazvati niz pozitivnih promjena i jačanje obitelji u Republici Hrvatskoj“, zaključila je državna tajnica Pletikosa.
 
U ime gradonačelnika Grada Zagreba, prisutne je pozdravila njegova zamjenica, dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević.
 
„Iznimno je važno posvetiti obitelji posebnu pozornost jer napredak i uređenje države i društva ovisi o njenim građanima pa se i njezina razvijenost može procijeniti i kroz stanje u obitelji koje čine to društvo“, podsjetila je te istaknula kako Grad Zagreb kroz provođenje brojnih mjera brine o svojim građanima, a posebnu brigu i skrb daje djeci i obiteljima.
 
U stručnoj raspravi pod nazivom „Iskustva i primjeri dobre prakse u području obiteljskih politika“  direktorica Službe za socijalnu politiku u francuskom departmanu Val de Marne, gđa Martine Conin i direktor Službe za socijalno djelovanje Fonda za obiteljske naknade (CAF) Tours, g. Vincent Enos predstavili su francuske modele obiteljskih politika i obiteljskih naknada, s naglaskom na pet inovativnih programa koji obuhvaćaju nove načine čuvanja djece i pružanje podrške adolescentima.
 
Naglasili su kako se obiteljska politika u Francuskoj, ali i u Hrvatskoj mora razvijati kroz inovativni pristup kako bi mogla odgovoriti na nove potrebe vezane za evoluciju obitelji.
 
Svi sudionici sudjelovali su u snimanju 614. milenijske fotografije Šime Strikomana ispred Muzeja Mimara, prigodno posloženi u oblik loga obitelji.

(Fotografije: Šime Strikoman i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku)

Pisane vijesti