Obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down

Slika /Vijesti2019/Down_syndrome_day.jpg

Svjetski dan sindroma Down obilježava se svake godine na 21. ožujak - prvi dan proljeća.

Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.  Svjetski dan sindroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružuju se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti.

Ovo Ministarstvo posebnu skrb vodi o najugroženijim skupinama ljudi te ljudima u potrebi u Republici Hrvatskoj, a posebnu pozornost posvećujemo  djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osoba s invaliditetom vodeći računa da istima kroz zakonske propise omogućavamo ostvarivanje različitih prava u sustavu socijalne skrbi kako bi im olakšali, obogatili i ojačali život u zajednici.

Obilježavajući Svjetski dan sindroma Down pokušavamo osvijestiti zajednicu o problemima s kojima se susreću osobe sa sindromom Down, ali i podsjetiti kako su isti punopravni članovi našeg društava.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podržava sve aktivnosti socijalnog uključivanja djece sa sindromom Down i njihovih obitelji u društvo te usko surađuje s udrugama civilnog društva koje programski djeluju u korist osoba s invaliditetom sa sindromom Down.

Jedna od mjera iz Nacionalne strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. koju je donijela Vlada RH, a ovo Ministarstvo koordinira provedbom njezinih mjera  je i razvijanje i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, usmjerenih njihovom punom uključivanju u život zajednice i osiguravanju dostupnosti usluga na regionalnoj i lokalnoj razini.

Pisane vijesti