Održan Okrugli stol na temu Nacrta prijedloga Zakona o udomiteljstvu i najavljena kampanja „Svako dijete treba obitelj“

  • Slika /Vijesti2018/Okrugli_stol_UNICEF%20(12.6%20(1).jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U okviru javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnosti dana 12. lipnja 2018. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb održan je Okrugli stol na temu Nacrta prijedloga Zakona o udomiteljstvu.

Na Okruglom stolu sudjelovalo je 70 sudionika među kojima su bili predstavnici udomiteljskih udruga, udomitelji, stručnjaci iz centara za socijalnu skrb, predstavnici Ureda pravobraniteljice za osobe  s invaliditetom, Ureda pučke pravobraniteljice, Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, UNICEF-a, Hrvatske udruge socijalnih radnika, članovi radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o udomiteljstvu i drugi zainteresirani građani.

Cilj donošenja novoga Zakona o udomiteljstvu je unaprijediti udomiteljstvo i učiniti ga još kvalitetnijom uslugom u sustavu socijalne skrbi, udomiteljima dati značajniju ulogu kao pružateljima ove usluge, ali i omogućiti većem broju korisnika, posebno djeci, prevenciju institucionalizacije i brži izlazak iz institucija vodeći računa o ravnomjernijoj rasprostranjenosti ove usluge.

Na javnom savjetovanju i održanom Okruglom stolu dane su primjedbe i prijedlozi koje će Ministarstvo uzeti u obzir prilikom izrade Nacrta prijedloga Zakona o udomiteljstvu.

U svrhu promicanja obiteljske skrbi za svako dijete, UNICEF u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u rujnu pokreće kampanju „Svako dijete treba obitelj”, kojoj je cilj povećanje broja udomiteljskih obitelji.

Humanitarna Utrka Mliječna staza, s namjerom poticanja što većeg broja obitelji u Hrvatskoj da se prijave i pruže djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi brižno obiteljsko okružje za rast i razvoj, najavit će početak nacionalne kampanje „Svako dijete treba obitelj“.


Foto: GMarinov

Utrka će se održati u nedjelju 9. rujna 2018. U jutarnjim satima održat će se revijalna dječja utrka uz brojne edukativne i zabavne aktivnosti za cijelu obitelj, dok će se u poslijepodnevnim satima održati utrke na 5 i 10 kilometara.

Prihod od kotizacija bit će usmjeren u opremanje udomiteljskih obitelji u kojima su smještena najmlađa djeca. Za najmlađu djecu i udomiteljske obitelji koje se o njima brinu UNICEF će osigurati kolica, sjedalice za auto, krevetiće, komode za prematanje, stolce za hranjenje i drugu potrebnu opremu. Poveznica za prijavu na utrku nalazi se ovdje: Trči velik ispod zvijezda!


Pisane vijesti