Održan sastanak predstavnika Austrijske ambasade u Zagrebu i Uprave za demografski razvoj, obitelj, djecu i mlade

Slika /Vijesti2019/IMG_20190131_101656_1.jpg

31. siječnja 2019. godine održao se sastanak predstavnika Austrijske ambasade u Zagrebu i Uprave za demografski razvoj, obitelj, djecu i mlade Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s temom trenutnih demografskih trendova u Republici Austriji, Republici Hrvatskoj i susjednim zemljama te migracijama na području Europe.

Sastanku su prisustvovali otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Martina Klenner-Auvillain, Silvija Soldo, pomoćnik ministrice Ivica Bošnjak, načelnik Sektora za demografski razvoj, dr. sc. Domagoj Novosel, voditeljica Službe za migracije, dr. sc. Ivana Lučev te  viši stručni savjetnik u Službi za migracije, dr. sc. Mislav Rubić.
 
Prisutni su raspravljali o trendovima iseljavanja i zemljama odredištima unutar EU, kao i prognozama za budućnost.

Ivica Bošnjak istaknuo je kako statistički podaci ukazuju na to da se trend iseljavanja iz Republike Hrvatske nije više u tolikom porastu te se dio osoba koje su iselile u proteklih nekoliko godina vraća u Hrvatsku, što nije neočekivano budući da su iznosi plaća u porastu, te se radi na povećavanju priuštivosti i dostupnosti dječjih vrtića i drugih usluga usmjerenih na obitelji s djecom.

Otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Martina Klenner-Auvillain istaknula je kako je Republika Austrija zainteresirana za sudjelovanje s Republikom Hrvatskom i drugim susjednim zemljama u svrhu postizanja pozitivnih promjena i smanjenja nepovoljnih migracijskih trendova.

Pisane vijesti