Predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske na okruglom stolu: “Politička zainteresiranost, obrazovanje i pismenost mladih”

Slika Vijesti2019/Politicka%20zainteresiranost%2C%20obrazovanje%20i%20pismenost%20mladih.jpg

22. ožujka 2019. godine u organizaciji Vijeća mladih Predsjednice Republike Hrvatske kod predsjednice Republike Hrvatske održan je okrugli stol “Politička zainteresiranost, obrazovanje i pismenost mladih".

Na okruglom stolu, uz predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, sudjelovala je i predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske Tanja Herceg.

I nakon odrađene Godišnje konferencije savjeta mladih u Republici Hrvatskoj, predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske nastavila je zagovarati potrebe mladih na svim razinama.

Predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske iznijela je važnost stvaranja sigurne okoline za mlade, važnost savjeta mladih u svakom gradu, općini i županiji u koji se mogu uključiti predstavnici udruga, mladih, različitih političkih stranaka.

Naglasila je važnost suradnje i zajedništva mladih neovisno iz koje organizacije djeluju i važnost usmjerenja mladih prema zajedničkom cilju, a to je poboljšanje kvalitete života mladih osoba, stalna radna mjesta i obrazovanje.

Istaknula je kako je ključ participacije mladih u zajednici i poticanje župana, gradonačelnika, načelnika na svim razinama Republike Hrvatske za osnivanje i konstantnu podršku savjetima mladih.

Iako prema Zakonu o savjetima mladih pravo za osnivanje istih imaju sve županije, općine i gradovi samo 86 je aktivnih savjeta mladih.

„Želimo li pružiti mladima mogućnost za neovisno djelovanje, trebamo podržati postojeće mogućnosti i poticati sve JLPRS na ostvarenje“, kazala je predsjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske Tanja Herceg.

Zahvalila se Predsjednici Republike Hrvatske, Vijeću mladih predsjednice i medijima na pažnji koju daju ovoj važnoj političkoj temi. Predložila je kako konkretnim koracima, zapravo i malim pomacima, svaka osoba na važnoj državnoj funkciji može i dodatno podržati mlade kroz upit svim JLPRS o funkcioniranju savjeta mladih, uključenje istih u protokolarne aktivnosti svakog grada, općine i županije.

Istaknula je kako joj je naročito drago što je rezultate istraživanja koje uključuje istraživanje o političkom aktivizmu mladih predstavila gđa Vlasta Ilišin, članica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske te kako vjeruje da će svojim angažmanom i prijedlozima mjera koje bi sukladno provedenom istraživanju odgovorile na potrebe mladih osobe doprinijeti svojoj domovini.

Pisane vijesti