Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske zagovara za ciljeve mladih iz Hrvatske na europskoj razini

  • Slika /Vijesti2019/IMG-20190327-WA0000.jpg
  • Slika
  • Slika

Predstavnice Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske Tanja Herceg i Ivana Barac nalaze se u Bukureštu na “European Union Youth Conference” koja se održava od 25. do 28. ožujka 2019. godine. 

Sve teme i zaključke europske konferencije predstavnice će izložiti na sjednici Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske, iste će poslati i savjetima mladih koji su bili prisutni na Godišnjoj konferenciji savjeta mladih u Republici Hrvatskoj koji će na iste moći dati svoje mišljenje i osvrt.

Savjet za mlade Vlade sastavljen je od udruga mladih i za mlade koje aktivno prema svim ministarstvima u Hrvatskoj zagovaraju bolji položaj mladih, stalno zaposlenje, a među članovima Savjeta su Udruga Udruga Carpe Diem, Udruga Hermes, Udruga Impress, Udruga Mreža mladih Hrvatske, Udruga Studentski informativni kutak te Udruga Zamisli.

Ono što je ključno je da mladi u Hrvatskoj imaju direktnu mogućnost zagovaranja njihovih potreba kroz sjednice savjeta, a Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske kroz prošli tjedan okupio je i 65 savjeta mladih iz različitih općina, gradova i županija diljem Republike Hrvatske.

Cilj je učiniti dostupnim informacije o mogućnostima za mlade što većem broju mladih ljudi neovisno o njihovom mjestu stanovanja te uključiti u provedbu što veći broj mladih ljudi, organizacija mladih i za mlade, povećati transparentnost u procesu donošenja odluka za mlade. Time će savjet mladih s ključnim predstavnicima udruga mladih uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osigurati dostupnu informaciju o mogućnostima sudjelovanja u procesu donošenja odluka na EU razini svim mladima. 
 
Specifičnost Republike Hrvatske za razliku od određenih drugih država članica Europske Unije je što ima usvojen Zakon o savjetima mladih gdje se u proces donošenje odluka predviđa participacija mladih ne samo iz organizacija mladih i za mlade nego i mladih koji su predstavnici političkih stranaka, organiziranih grupa, škola i klubova. Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske kroz svoj aktivan rad i radne skupine okuplja aktivne savjete mladih te i dalje zaprima sve prijedloge na savjetzamladeVRH@mdomsp.hr.

Uz to, jedna je od rijetkih država članica EU koja predviđa konstantan aktivan dijalog udruga mladih, savjeta mladih, mladih na svim razinama s donositeljima odluka iz područja različitih ministarstava. 

Pisane vijesti