Svečano uručeni ugovori vrijedni 102,75 milijuna kuna za unapređenje usluga u dječjim vrtićima

 • Slika /Vijesti2018/Split_vrtici_potpisivanje_ugovora.jpg
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

U utorak, 4. rujna 2018. godine u Gradskom muzeju u Splitu održana je svečana podjela 16 od 20 potpisanih ugovora u okviru Poziva „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF). Ugovori se potpisuju na temelju treće Odluke o financiranju ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Svečanoj dodjeli ugovora prisustvovali su ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, g. Ante Lončar, župan Splitsko-dalmatinske županije, g. Blaženko Boban te  gradonačelnik Grada Splita, g. Andro Krstulović Opara.

Ugovore ukupne vrijednosti 102,75 milijuna kuna vrtićima potpisnicima uručila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić.

Ugovore je potpisalo sljedećih 20 korisnika: DV Košnica, DV Mudre glavice i DV Nemo iz Zagreba, Općina Bibinje, DV Radost, DV Svit Mediterana, DV Čarobni pianino i DV Disneyland iz Splita, Općina Velika, DV Naša radost iz Pregrade, DV Pčelica iz Čazme, Grad Metković, Grad Đurđevac, DV Trogir, DV 101 Dalmatinac iz Poreča, Grad Prelog, Općina Ivanska, DV Smjehuljica iz Ludbrega, DV Bubamara iz Čabra te Grad Čakovec.

Ministrica Murganić objasnila je da će se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda financirati zapošljavanje odgojitelja u dječjim vrtićima, eventualno zapošljavanje pomoćnog osoblja i kuharica, produženi boravak u vrtićima, prehrana djece u sklopu aktivnosti poslijepodnevnog i/ili smjenskog rada, razvoj i provedba posebnih programa kao i dodatna opremanja vrtića.

"Želimo se približiti tzv. Barcelonskim ciljevima, odnosno da u Hrvatskoj imamo barem 90 posto djece koja pohađaju vrtiće, sad smo na 60 posto kao i da jaslice pohađa 30 posto djece, a  sad smo ispod 20 posto. To su standardi kojima teži suvremena Europa," kazala je ministrica Murganić.

Ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić kazao je kako je natječajem predviđeno zapošljavanje između 400 i 600 osoba u Republici Hrvatskoj, od toga 65 u splitskim dječjim vrtićima.

Poziv „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ financira se iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Europskog socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti 300 milijuna kuna, a pripremljen je u svrhu ispunjavanja mjera obiteljske i demografske politike Republike Hrvatske.

Projektom koji je nastao suradnjom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva rada i Mirovinskoga sustava želi se dati puna podrška usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza koja podrazumijeva produljeni boravak i poslijepodnevni i/ili smjenski rad dječjih vrtića.

(Foto: Hina/MDOMSP)
 

Pisane vijesti