"Umjesto traženja krivca, bolja povezanost operativnih sustava"

  • Slika /Vijesti2019/12102019%2004.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je da je umjesto upiranja prsti i traženja krivca, u sustavu socijalne skrbi nužno izgrađivati bolju povezanost raznih operativnih sustava te pokazivati nultu stopu tolerancije prema jeziku nasilja.

- Velika se pozornost skreće na sustav socijalne skrbi tek kad na naslovnicama završe ekstremni slučajevi nasilja jer se upire prstom tražeći krivca u sustavu koji je zakazao i olako se znaju davati kvalifikacije nečijeg rada ili krivnje - kazala je predsjednica Republike otvarajući trodnevnu X. konferencija socijalnih radnika pod nazivom "Drugi i drugačiji".

Bilo bi, kaže, pogrešno samo upirati prstom u ljude koji rade svoj stresan posao.

- Moramo izgrađivati što bolju povezanost raznih operativnih sustava, od preventive do terapije, od pomoći do integracije drugih i drugačijih kako bismo svim građanima osigurali ravnopravne mogućnosti ostvarenja njihovih životnih težnji u skladu s njihovim mogućnostima - naglasila je predsjednica.

Pozvala je na daljnju i još jaču međuresornu suradnju kako bi se olakšalo rješavanje složenih situacija, a Ministarstvo socijalne skrbi pozvala je na suradnju s udrugama socijalne skrbi, odnosno nevladinim udrugama, organizacijama i autonomnim kućama.

Bedeković: Socijalni radnici u rascjepu između pritisaka sustava i i potreba korisnika

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković kazala je da su socijalni radnici često suočeni s negativnim trendovima i u stalnom rascjepu između pritisaka sustava na jednoj strani i potreba korisnika na drugoj strani.

- Sukladno promjenama u današnjem društvu mijenja se i uloga socijalnih radnika, na način da ih se promatra od praktičara koji su usmjereni na rješavanje određenih socijalnih problema do aktivnih zagovarača, promicatelja i provoditelja socijalnih politika. Upravo ta široka odgovornost prije svega uključuje brigu o najranjivijim skupinama društva. Zbog toga socijalni radnici zaslužuju veće priznanje i jače i intenzivnije vrednovanje svojega rada - kazala je ministrica.

Karačić: Socijalni rad postao 'profesija- slučaj'

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić ocijenila je da je socijalni rad danas, ne samo u Hrvatskoj, postao 'profesija- slučaj', a socijalni radnici lake mete svih - medija, politike, drugih službi koje prebacuju odgovornost za vlastite propuste na djelatnost socijalnog rada.

- Upravo poboljšanjem položaja i uloge socijalnih radnika, boljom zaštitom sigurnosti stručnjaka stvaraju se uvjeti za uspješniji rad s korisnicima, za njihova prava na stručnu pomoć, pravovremenu i dobro ciljanu naknadu ili uslugu dostupnost pružatelja socijalnih usluga i ravnopravan položaj svake osobe u sustavu skrbi - poručila je Karačić.

Izvor i foto: vijesti.hrt.hr

Pisane vijesti