Započeo Regionalni seminar o sudjelovanju osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu

Slika arhiva/images/novosti/vijesti/zapoceo_regionalni_seminar_o_sudjelovanju_osoba_s_invaliditetom_u_politickom_i_javnom_zivotu/65021-1-cro-HR/zapoceo_regionalni_seminar_o_sudjelovanju_osoba_s_invaliditetom_u_politickom_i_javnom_zivotu.jpg

„Potrebno je konstantno ulagati napore i raditi nove iskorake za bolji položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, povećati njihovu zastupljenost u političkom životu i ukloniti prepreke s kojima se susreću“ - rekla je danas potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić prilikom otvorenja dvodnevnog Regionalnog seminara o sudjelovanju osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu koji se održava u zagrebačkom hotelu International.

Istaknula je da je ove godine iz državnog proračuna izdvojeno više sredstava za osobe s invaliditetom te povećan broj asistenata za pomoć tim osobama za 130.

"Nadam se da će kvaliteti života osoba s invaliditetom pridonijeti projekt inkluzivnog dodatka koji bi preraspodijelio novačnu naknadu", rekla je ministrica upozorivši na prostorne barijere s kojima se i dalje susreću osobe s invaliditetom u svome kretanju.

O ulozi Vijeća Europe u promicanju sudjelovanja svih građana u demokratskim procesima u Europi i glasačkim pravima osoba s invaliditetom govorio je Ugo Mifsud Bonnici iz Venecijanske komisije. Podsjetio je na UN-ovu deklaraciju o ljudskim pravima koja svakome jamči pravo sudjelovati u procesu vlasti te da svaki građanin ima glasačko pravo koje mu ne smije biti oduzeto.iva prpic
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je da je pristupačnost jedan od osnovnih preduvjeta kako bi se osobe s invaliditetom uključile u normalan život upozorivši da je više tisuća osoba s invaliditetom i dalje smješteno u institucije (domove), a liste čekanja za njih su duge. Dodala je da je njezin Ured posljednju godinu zabilježio velik broj pritužbi osoba s invaliditetom kojima je oduzeta poslovna sposobnost (njih 16.355), a time i biračko pravo. Smatra da postoji raskorak teorijskog dijela Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i prakse te nužnim ocijenila promjene u obiteljskom zakonodavstvu i Zakonu o registru birača.

Svrha organizacije seminara ogleda se u promociji Preporuke CM/Rec(2011)14 Odbora ministara državama članicama o sudjelovanju osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu. Na seminaru  sudjeluje stotinjak sudionika i uz hrvatske dionike kreiranja politika i praksi vezanih uz pitanja invaliditeta, osobito u području političkih prava, sudjeluje i 20-ak predstavnika 9 zemalja s područja jugoistočne Europe: Bugarske, BiH, Crne Gore, Grčke, Moldavije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Turske. Osim gostiju sa područja jugoistočne Europe, na seminaru sudjeluje i 8 predavača iz raznih međunarodnih organizacija koji uz hrvatske predavače, aktivno pridonose razmjeni iskustava i dobrih primjera iz prakse sudjelovanja osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu.   

(foto: FaH)Pisane vijesti