Završen EPSCO TRIO ministarski sastanak u Dubrovniku

  • Slika /Vijesti2018/EPSCO_Trio_Dubrovnik%20(2).JPG
  • Slika
  • Slika

U utorak, 24. travnja 2018. završen je TRIO ministarski sastanak u Dubrovniku.

Na sastanku su sudjelovali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gđa Nada Murganić te ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić sa suradnicima, ministar zapošljavanja Republike Finske, g. Jari Lindström, državna tajnica pri Ministarstvu rada i socijalne pravde Rumunjske, gđa Daniela Barba, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne politike Republike Finske, g. Veli-Mikko Niemi i g. Antero Kiviniemi, gradonačelnik Grada Dubrovnika, g. Mato Franković te zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, gđa Žaklina Marević.

Tema razgovora bila je korištenje Europskog socijalnog fonda u rješavanju pitanja zapošljavanja, socijalnih pitanja i pitanja demografije.

 „Hrvatska je istaknula da nam je jedan od prioriteta svakako rad s dugotrajno nezaposlenim osobama, pitanje zapošljavanja mladih, pitanja balansiranja između potreba radne snage i potrebe aktiviranja domaće radne snage i uvoza iz trećih zemalja, a isto tako pokrili smo i različita demografska pitanja“, kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava, g. Marko Pavić.

Sudionici sastanka također su istaknuli problem demografske slike u Europi.

„To je problematika kojom se mi intenzivno bavimo. Ono što smo u ovom razgovoru istakli je da je vrlo važno osnažiti mlade ljude za obrazovanje i zapošljavanje jer onda mogu biti dobri i kvalitetni roditelji“ rekla je ministrica Murganić te dodala kako im država za to mora osigurati i određene stimulativne potpore kroz dobre obiteljske politike.

Ministrica Murganić na sastanku je iznijela primjere kvalitetnih mjera vezanih za natalitetnu politiku i zapošljavanje u Republici Hrvatskoj: povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada te izmjenu Zakona o dječjem doplatku kojim će se povećava broj djece koja će njime biti obuhvaćena.

Istaknula je da će država na području predškolskog i školskog obrazovanja znatnim sredstvima intervenirati u kapitalna ulaganja vrtića u jedinicama lokalne i područne samouprave.

„Trenutno je otvoren natječaj od 300 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda čije se radionice održavaju diljem Hrvatske, a cilj tih ulaganja je da se omogući usklađivanje poslovnog i obiteljskog života“,  objasnila je ministrica Murganić te dodala kako za pomoć starijem stanovništvu država uz sredstva iz nacionalnih proračuna koristi i sredstva Europskog socijalnog fonda te da će potpisivati i promovirati ugovore za program „Zaželi“.

Naglašeno je kako se u Republici Hrvatskoj potiče provedba europskog stupa socijalnih prava, ulaže se u obitelji i roditelje, stimulira se ravnopravno roditeljstvo i ravnopravna zaposlenost muškaraca i žena.

„Hrvatska ima dobar napredak i dobra nastojanja“, zaključila je ministrica Murganić.

Pisane vijesti